nieuws

CTSV: Aantal wao’ers neemt minder snel af

bouwbreed

Het aantal aaw/wao’ers is in het derde kwartaal van dit jaar minder fors gedaald dan het afgelopen anderhalf jaar het geval was. De beeindiging van uitkeringen wegens herkeuring lijkt tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit gegevens van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV).

In september daalde het aantal arbeidsongeschikten met 1900 tot 863.900. Die daling was kleiner dan in de periode ervoor. Dat kwam door het kleinere aantal beeindigde uitkeringen. Dat bedroeg 7800, de laagste meting sinds maart 1994.

Omgerekend in hele uitkeringen liep het aaw/wao-volume wel fors terug. Het kwam in september uit op 760.000, 4000 minder dan de maand ervoor.

Het CTSV verwacht dat de daling van het aantal arbeidsongeschikten voorlopig nog doorgaat. In oktober zal de grens van 758.000 hele uitkeringen worden gepasseerd, het niveau van 1989.

De daling van het aantal arbeidsongeschikten is te danken aan de wijzigingen die het vorige kabinet aanbracht in de wao. Daarbij werden de uitkeringen voor nieuwe arbeidsongeschikten verlaagd en de keuringseisen fors verscherpt.

Reageer op dit artikel