nieuws

Centraal station A’dam weer geheel onderdak

bouwbreed Premium

Na renovatiewerk van ongeveer een jaar zitten de beide kappen van het Centraal Station te Amsterdam weer voor lange tijd goed onder dak.

De daken hebben samen een oppervlakte van 25.000 m2. Consolidated Nederland BV te Gorinchem heeft dit werk geklaard in opdracht van Strukton Staalbouw en de Nederlandse Spoorwegen.

De dakbedekkers hebben het werk hangend aan veiligheidslijnen moeten uitvoeren. Van de daken is de totale houten ondergrond ten behoeve van de dakbedekking vervangen. Het houten beschot is in fases gesloopt en opnieuw opgebouwd. Op het nieuwe houten beschot zijn de Resitrix EPDM thermisch lasbare dakbanen van Phoenix Benelux bvba te Heilo toegepast. Dit met tussenvoeging van een scheidingsvlies voor de dampverdeling onder de bedekking.

De dakbanen onderscheiden zich door een hoge levensduur en een blijvende elasticiteit. Ze zijn in de overlappingen mechanisch aan het beschot bevestigd. Om opwaaien bij storm te voorkomen, zijn langs de randen van de kappen en bij de dakopstanden smalle banen gebruikt van 50 m. Voor het overige zijn dakbanen van 1 meter breed aangebracht. Volgens Phoenix heeft de nieuwe bedekking een levensduur van veertig jaar. Tussen de beide daken moet echter alsnog een verbinding worden gemaakt door middel van een tussendak. Dit nieuwbouwdak bedraagt ongeveer 900 m2. In het midden van dit dak komt een glasstraat.

Hangend aan veiligheidslijnen zijn de daken van het centraal station te Amsterdam gerenoveerd.

Reageer op dit artikel