nieuws

Calcfree-garantie voor woning en industrie

bouwbreed Premium

Terro Trading heeft ‘anti-kalkapparaten’ op de markt gebracht voor zowel de utiliteits- als woningbouw. Deze Calcfree-apparaten zijn gebaseerd op de fysische antikalkbewerking. Er wordt door het bedrijf twee jaar garantie op de juiste werking verleend, gekoppeld aan geld-terug-garantie, indien het apparaat niet aan de verwachtingen van de koper voldoet.

“Dat zegt toch wel iets over het vertrouwen, dat we in de goede werking van de beide Calcfree-apparaten hebben”, zo zei Peter J. van Gellecum, algemeen directeur van Terro Trading Nederland te Oss ons. “We hebben twee uitvoeringen. Een voor industrieel en een voor huishoudelijk gebruik.

Met behulp van zeer sterke elektrodynamische en elektromagnetische velden wordt de ‘normale’ calcietstructuur van de kalk in het water omgezet in een aragonietstructuur of naaldvorm. Bij de calcietstructuur hecht de kalk zich aan de binnenkant van waterleidingen en watervoerende armaturen, na de omzetting in een arogonietstructuur blijven alleen kalkresten over die als fijn zand de kraan of apparatuur verlaten. De wijziging van de kalkstructuur heeft na passage van het apparaat een houdbaarheid van 50 uur. Dat is ruim voldoende voor het water om het hele waterleidingtraject te passeren. Proeven hebben verder aangetoond”, aldus Gellecum, “dat de apparaten ervoor zorgen, dat ook de kalkaanslag uit de aanwezige leidingen en de aangesloten apparatuur en appendages verdwijnt. De termijn die hieraan is verbonden hangt af van de aard van de kalkaanslag en de hardheid van het water ter plaatse.”

De hardheid van het water verschilt aanzienlijk in Nederland en varieert van de Duitse hardheid van rond de 2,5 op sommige plaatsen op de Veluwe tot meer dan 22,8 in sommige plaatsen in Limburg. Ook te zacht water kan nadelig zijn, omdat daardoor de zuurgraad van het water hoog is, waardoor leidingen en dergelijke ke worden aangetast. De omslag ligt ongeveer bij een Duitse hardheid van 4, aldus Gellecum.

De Calcfree-apparaten komen helemaal niet in contact met het water, zodat de waterkwaliteit ongewijzigd blijft. De elektromagneet wikkelingen zitten namelijk om de waterleiding. Er komen geen toevoegingen in het water aan te pas, zodat het milieu op geen enkele manier wordt belast. Er zijn geen bewegende delen in of aan de Calcfree, zodat het apparaat in principe een onbeperkte levensduur kan hebben. De beide apparaten zijn op elke voor de sector geldende leiding aan te sluiten. Ze voldoen aan NEN 2438. De uitvoering voor woningen voldoet verder aan IP 65 en die voor de industrie aan IP 67 qua water- en stofdichtheid.

Goedgekeurd

“Ze zijn door TNO te Delft gekeurd en goedbevonden. In Maastricht hebben we voor de woningbouwvereniging St Servatius met een woningbestand van 12.500 woningen, 23 apparaten geplaatst, waarvan drie industriele en de rest in de kleine uitvoering voor woningen. Er zijn nog geen klachten binnengekomen”, zo zei Van Gellecum.

“De waterleidingbedrijven waarschuwen voor de wonderapparaatjes op dit gebied. We zijn het daarmee eens. De Calcfree is geen wonderapparaatje, maar een werkelijk goedwerkende kalkomzetter. De waterleidingbedrijven erkennen, dat het onmiskenbaar zo is, dat sommige apparaten op dit gebied onder bepaalde omstandigheden werken. Onze apparaten vallen daar zeker onder, omdat we anders nooit de niet-goed-geld-terug-garantie ke geven. Ook KIWA heeft zich hevig verzet tegen dit soort apparaten”. KIWA beschikt volgens Van Gellecum nog steeds niet over testmethoden voor dit soort apparatuur. Het ontwikkelen daarvan zou te duur zijn. “Als er iets mocht haperen aan de goede werking van de Calcfree, dan onderzoeken we de klacht zelf. Het komt echter zelden voor”, zo stelde hij.

De Calcfree voor huishoudelijke toepassing is eenvoudig op de bestaande waterleiding aan te sluiten en wordt gevoed door middel van een adapter.

Met de industriele ‘kalkbewerker’ zijn meerdere watervoerende leidingen te behandelen.

Reageer op dit artikel