nieuws

Brugdeel Sontpo Deens/Zweeds onderonsje

bouwbreed Premium

Het ziet ernaar uit, dat de bouw van het brugdeel in het Sontpo een geheel Deens/Zweeds onderonsje wordt. Sund Link Contractors, een combinatie van twee Deense, een Zweeds en een Duits concern, lijkt de race om het contract voor de bouw van de 1 km lange brug over de Sont te gaan winnen.

Het entresundsconsortium heeft de inschrijving van deze combinatie uitgekozen als “het economisch meest voordelige aanbod”. De hoogte van de inschrijvingen varieerde van f. 450 tot f. 630 miljoen. Ook nominaal wordt de offerte van Sund Link Contractors door de Zweeds/ Deense bouwheer het laagst genoemd. Oresundsconsortium begint daarom met Sund Link Contractors nadere besprekingen.

De uitverkoren combinatie bestaat uit Hentjgaard en Schultz en Monberg en Thorsen, voor wat betreft het Deense aandeel, en het Zweedse Skanska en het Duitse Hochtief. Het streven is om de contractbesprekingen nog in november met ondertekening af te ronden. Tevens staat dan vast of de brug in een of twee etages wordt uitgevoerd. In ieder geval wordt de vrije overspanning 490m en de vrije hoogte 57m.

Binnen dezelfde termijn moet ook het contract voor de aansluitende brugdelen van handtekeningen zijn voorzien. Volgens het Zweedse financieel-economische dagblad ‘Dagens Industri’ is SHM Joint Venture de ‘first bidder’. Ook hierin zijn Skanska, M en T en H en G van de partij, zonder verder deelnemers. De westelijke aanbrug wordt 2,65km lang en de oostelijke 3,74m.

‘Rust’

Op basis van de inschrijvingen wordt de totale prijs van de in totaal vier van kust-tot-kustpoen f. 4,8 miljard: vijf procent boven het budget. Chef-directeur Svend Landelius van de via gebruikersbetaling te financieren brug is er best tevreden mee. “Nu is er rust rond de aanlegbegroting”, meent hij opgelucht.

Bij de brugconsortia die op dit moment buiten beeld zijn geraakt zijn ondermeer ook Britse, Spaanse, Franse en Turkse bouwconcerns betrokken, maar geen Nederlandse.

Reageer op dit artikel