nieuws

Bouwbeleid van Britse regering dreigt geheel te mislukken

bouwbreed

Het beleid van de regering van Groot-Brittannie op het gebied van de bouw is mislukt. Dat concludeert de National Council of Building Material Producers (BMP) uit een enquete onder zijn leden. Bij meer dan 50% van de respondenten blijkt de omzet te zijn teruggelopen.

De vooruitzichten voor het volgend jaar zijn minder gunstig dan aanvankelijk werd gedacht. In de fabrieken werd langzamerhand wat meer van de capaciteit gebruikt, maar er is nu sprake van een dramatische terugval: 78 procent van de respondenten werkt niet meer op een bevredigend niveau.

De redenen voor de ineenstorting zijn duidelijk: de regering heeft gesneden in het najaarsbudget, men is er niet in geslaagd de woningbouw te stimuleren, er heerst verwarring over de PFI (Private Finance Initiative) en er is een gebrek aan vertrouwen in de economie.

Uit de enquete blijkt dat tweederde van de respondenten gelooft dat de uitgavenpolitiek van de regering een teruggang in de vraag veroorzaakt. Van de bedrijven vindt 78% dat onder meer de schommelingen van de rente minder werk heeft gegeven. 97% gelooft dat de PFI geen invloed zal hebben op de omzet in dit jaar; 88% gelooft dat dit tevens voor het volgend jaar zal gelden en 61% trekt dit zelfs door naar 1997.

De aannemers zijn gedesillusioneerd. Officiele statistieken geven dan ook weinig hoop. De produktie in de eerste twee kwartalen van dit jaar vertoont helemaal geen groei vergeleken met vorig jaar.

De woningbouw en de infrastructurele werken hebben bijzonder slechte resultaten te zien gegeven, maar dit werd verwacht. Problematischer voor de bouwindustrie is het feit, dat voorheen sterke sectoren zoals de industriele en commerciele sector, ook een substantiele daling in de groei hebben ervaren.De cijfers tonen aan dat het aantal orders in de eerste helft van dit jaar 10% minder was dan in dezelfde periode van vorig jaar.

De daling heeft bijna in elke sector plaatsgevonden. Alleen zij, die uitsluitend in de particuliere sector hun werk vinden, hebben in dezelfde periode een lichte toename ke noteren.

De situatie is zo ernstig, dat de BMP gedwongen is geweest de voorspellingen van juli te herzien. De bouwproduktie zal in dit jaar 2% dalen en het volgend jaar 0,5%. Er zal volgens BMP voor 1997 geen herstel optreden.

Reageer op dit artikel