nieuws

Bergen op Zoom wil af van gesloten rolluiken

bouwbreed Premium

Over drie jaar moeten alle dichte rolluiken voor winkels in Bergen op Zoom vervangen zijn door een andere, meer vriendelijke beveiligingsconstructie: slagbestendig glas, open rolluiken, schalmrolhekken, schuifhekken of open rolhekken. Om dat te stimuleren willen B en W gedurende drie jaar jaarlijks f. 100.000 uittrekken.

“Gesloten rolluiken zijn weliswaar effectief voor het beschermen van winkels tegen vandalisme en inbraken, maar harmonieren niet met de karakteristiek van vaak nog historische gevels en detoneren bij de detaillering van de bestaande puien ofwel venter en puien worden in het geheel aan het oog onttrokken”, aldus B en W.

Geheel gesloten rolluiken hebben bovendien voor de brandweer het nadeel dat “bij een brandmelding niet of slechts met veel moeite en tijdverlies het mogelijk is de omvang snel vast te stellen”.

Ook zorgen ze ervoor dat winkelgebieden- en straten (maar soms ook woonstraten) na sluiting van winkels “een verlaten, donkere en onherbergzame indruk maken, hetgeen onveiligheid en verpaupering in de hand werkt”.

Maatregelen

De gemeente wil nu maatregelen nemen, om vooral in het in 1986 tot beschermd stadsgezicht aangewezen gebied te bevrijden van de gesloten rolluiken. Met het oog daarop stellen B en W een rolluiken-verordening voor. Deze voorziet in het verstrekken van een subsidie aan ondernemers, die een gesloten rolluik vervangen door een publieksvriendelijker constructie.

“Bij steeds meer ondernemers leeft het inzicht dat een goed verzorgde gevel en een zichtbare, ’s avonds verlichte etalage meewerkt aan het imago van het bedrijf en de omgeving”, menen B en W. Zij concluderen op grond daarvan dat de subsidieregeling beperkt kan worden tot drie jaar.

Degenen die overigens voor de eerste keer een beveiligingsconstructie willen aanbrengen, zullen zich dienen te conformeren aan de nieuwe beleidsinzichten. Zij komen niet in aanmerking voor subsidie. Ook degenen die de laatste paar jaar, in afwijking van adviezen een gesloten rolluik hebben aangebracht, krijgen geen bijdrage van de gemeente in de vervangingskosten.

Reageer op dit artikel