nieuws

Architectuurprijzen in Hoogeveen

bouwbreed Premium

De Jan Carmiggeltprijs, de driejaarlijkse architectuurprijs van de gemeente Hoogeveen, is toegekend aan de supermarkt van De Boer waarmee de Ingenieurs/Architecten Associatie uit Enschede het Kaapplein in het centrum heeft voltooid en aan een vrijstaand woonhuis naar ontwerp van Clay en Brink architecten uit Havelte.

Over de genomineerde woningen was de vak-jury uiterst kritisch. Ze kwamen niet uit boven de doorsnee, ontleend aan standaardtypen, waarbij het beeld niet klopt met de plattegrond, de buitenkant op geforceerde wijze verbijzonderd is, het volume te groot is voor de kavel en de plattegronden niet doelmatig zijn. De onderscheiden woning aan het Rietland valt volgens de jury op door de zorgvuldige detaillering en elegante afwisseling van grote en kleine glasvlakken, vlakke en terugspringende delen en subtiele beeldmiddelen.

In de categorie utiliteitsgebouwen zag de jury juist een toenemende aandacht voor architectonische kwaliteit. Bij de onderscheiden supermarkt van De Boer aan het Kaapplein waardeert de jury de levendige bijdrage van het gebouw aan de omgeving. Door maat en vorm wordt het plein afgemaakt met “een echte wand”. Van deze wand met luifel gaat al zoveel “advertising” uit dat het winkelvignet veel kleiner kan zijn dan gewoonlijk en er ook minder “kosmetische beeldmiddelen” nodig zijn.

Een van de winnaars van de Carmiggeltprijs voor architectuur: de supermarkt van De Boer in Hoogeveen naar ontwerp van de Ingenieurs/Architecten Associatie. De glazen wand en luifel zijn zo opvallend, dat lichtreclame nauwelijks meer nodig is.

Reageer op dit artikel