nieuws

Afzet Belgische woningen in Nederland groeit snel

bouwbreed

De afzet in Nederland van de Belgische Danilith woningen, geprefabriceerd door Delmulle NV te Wortegem-Petegem, groeit snel. Het bouwbedrijf Delmulle Bouw BV te Etten-Leur levert nu al 20 woningen per jaar. Dat kan veel meer worden, want de capaciteit van de fabriek (800 woningen per jaar) is nog lang niet volledig benut.

De groei van de jonge Nederlandse bouwonderneming Delmulle Bouw BV verloopt volgens plan, stelt commercieel medewerker P. Putter. Het bedrijf ontwikkelt zich als een geduchte concurrent van de kleine aannemers die gespecialiseerd zijn in de particuliere woningbouw. Voorlopig geldt dat nog vooral in Noord-Brabant en Zeeland, maar op termijn ook in de rest van Nederland. Er zijn bijvoorbeeld reeds woningen te Rotterdam uitgevoerd en in voorbereiding. Al deze woningen bestaan uit elementen die worden geprefabriceerd in de fabriek van de familie Delmulle, halverwege Gent en Kortrijk in Belgie. Ze worden steeds met eigen materieel en ploegen getransporteerd en geplaatst.Geheel volgens plan opent Delmulle Bouw BV op 10 november haar nieuwe showroom te Etten-Leur. Aansluitend aan de opening van de showroom worden op 11 en 12 november open dagen gehouden. In de showroom zijn de mogelijkheden van het Danilith-bouwsysteem te zien.

Vrijstaande woningen

Volgens Putter zijn er niet veel fabrieken die standaard-woningen leveren die desondanks stuk voor stuk verschillend zijn. “Wij zijn niet aan een type gebonden. Elke woning heeft zijn eigen model, er zijn talloze variaties mogelijk”, aldus Putter. “Aan de andere kant ke we ook niet alles bouwen. We richten ons op vrijstaande woningen in de particuliere sector. Danilith-woningen hebben een vaste prijs per m2 en per onderdeel. Aan de hand van het ‘prijzenboek’ kan ik daarom zeer snel een prijs bepalen. Enige luxe is inbegrepen, dat is bij ons normaal. De kwaliteit van de woningen gaat verder dan de eisen van de normen NEN 1010 en 1078. Hoewel we eigenlijk huizenbouwers zijn, bieden we ook afbouw, installaties en de inrichting van de keuken en badkamer aan. We ke dat goedkoper dan anderen omdat we zoveel woningen bouwen.”

Delmulle Bouw levert bij voorkeur compleet afgewerkte woningen. Volgens Putter is dat de kracht van het bedrijf, omdat op die manier alles zoveel mogelijk in een hand wordt gehouden. Als er een architect bij het ontwerp betrokken wordt, dan hoeft hij of zij geen toezicht te houden. Ook wordt er met zo weinig mogelijk onderaannemers gewerkt. “Het heiwerk wordt wel aan een vaste onderaannemer uitbesteed, maar het koppensnellen doen we zelf”, aldus Putter. “Voor de installaties maken we gebruik van Madelec NV en de dakwerken en dakbedekking worden uitgevoerd door Togofill NV, beide zusterbedrijven van Delmulle. Door alles in een hand te houden, ke we een betere kwaliteit leveren dan de traditionele bouw, tegen een concurrerende prijs.”

Natuursteen

De elementen voor de Danilith woningen worden geprefabriceerd in de fabriek te Wortegem-Petegem. Daar zijn alle disciplines vertegenwoordigd, van houtbewerking tot het zagen en slijpen van natuursteen. Opmerkelijk is, dat veel van de gebruikte produkten van toeleveranciers afkomstig zijn uit Nederland. Het cement en de bakstenen komen uit Limburg, de dakramen worden door Velux geleverd en ook een deel van de grondstoffen en materialen komt uit Nederland. “Over het algemeen is de kwaliteit van grondstoffen, materialen en onderdelen uit Nederland beter dan uit Belgie”, is de verklaring van Putter. De blauwe natuursteen komt echter uit de Ardennen, de witte natuursteen uit Bourgondie in Frankrijk en de keramische dakpannen uit Duitsland. Het produkt wordt vervolgens geexporteerd naar Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland.

Korte bouwtijd

De Danilith-woningen worden aangepast aan de eisen van het land van bestemming. In Nederland loopt de isolatie door in de funderingsstroken en is de isolatie van de vloer 8 cm dik. Elk land stelt zijn eigen eisen aan de elektrische installatie. Zijn de eisen lager, dan wordt de kwaliteit van de woningen echter niet verminderd. Voorbeelden hiervan zijn de vierkante hanggoten met beugels van metaal, en de standaard meerpuntssluiting van ramen en deuren.

De bouwtijd van Danilith woningen is kort, omdat er zoveel mogelijk in de fabriek wordt voorbereid. De buitenwanden worden compleet met kozijnen, beglazing, rolluiken en ingestorte leidingen getransporteerd.

Op de bouwplaats worden slechts de verbinding tussen de elementen en de vloeren gestort, op prefab betonnen breedplaten. Het stucwerk is reeds in de fabriek verzorgd, zodat er weinig bouwvocht in de woning komt. Het ‘droogstoken’ zoals bij traditioneel gebouwde woningen is volgens Putter dan ook overbodig.

Reageer op dit artikel