nieuws

Aantal wao-ers neemt meer af dan de overheid zegt

bouwbreed

Het kabinet is veel te pessimistisch met haar raming dat komend jaar het aantal volledige wao-uitkeringen slechts afneemt met 5000. Het zullen er in het “conservatief-realistische” scenario van het College van toezicht sociale verzekeringen circa 22.000 worden, goed voor een bezuiniging van 600 miljoen gulden.

Het toezichtcollege werkt, net als het ministerie, met volledige uitkeringsjaren. Dat wil zeggen dat twee halve uitkeringen worden opgeteld tot een volledige uitkering. De 730.000 volledige uitkeringen die het toezichtcollege voor komend jaar voorziet, worden dan verdeeld over 852.000 mensen, van wie een deel een gedeeltelijke uitkering heeft.

Het toezichtcollege heeft ook voor dit jaar een veel grotere daling van het aantal mensen met een aaw-wao-uitkering voorspeld dan het ministerie van sociale zaken. Het toezichtcollege blijkt het nog steeds bij het rechte eind te hebben gehad. Staatssecretaris Linschoten kon dit jaar dan ook bij het begrotingsoverleg een fikse “meevaller” op de wao rapporteren, omdat nieuwe keuringen en herkeuringen met scherpere keuringsnormen veel meer effect sorteren dan eerder was verwacht.

Reageer op dit artikel