nieuws

Zuidelijke interesse voor Stabu groeit

bouwbreed Premium

Ook zuidelijke fabrikanten zijn in toenemende mate geinteresseerd in de produkten van de Stichting Stabu. Dat bleek op de eerste twee dagen van de euregionale vakbeurs BouwMECC 95 in Maastricht.

Sinds jaar en dag wordt door Stabu de nationale bestekssystematiek voor de woning- en utiliteitsbouw beheerd en uitgegeven. In basis bestaat deze systematiek uit een grote hoeveelheid bestekteksten voor bouw- en installatietechniek, zonder inhoudelijke gegevens van fabrikanten.

Het is echter ook mogelijk standaardbestekteksten (FPS-en), voorzien van fabrikaat en merknaam, aan te laten sluiten op het Stabu-bestand. In toenemende mate wordt, op verzoek van adviseurs, gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Tweemaal per jaar wordt door Stabu een update uitgebracht van de systematiek. Bij iedere update worden een groot aantal fabrikantgebonden specificaties opgenomen.

Drie manieren

Het uitbrengen van fabrikantgebonden specificaties, gekoppeld aan het Stabu-bestand, kan op een drietal manieren worden uitgevoerd. Enerzijds is het mogelijk FPS-en op te nemen in het centrale Stabu-bestand. Op basis van speciale contractvoorwaarden worden deze teksten in samenwerking met de fabrikant opgesteld en gaan zodoende deel uitmaken van de Stabu-database.

Anderzijds ke FPS-en worden opgenomen via NBD-publikaties te Deventer.

Daarbij bestaat tevens de mogelijkheid de bestekteksten te koppelen aan de produktdatabladen van NBD. Ook grafische informatie kan hieraan toegevoegd worden, hetzij via foto’s, hetzij via detailtekeningen.

De derde mogelijkheid bestaat uit het uitbrengen van een zogenaamde bestekservice (diskette en/of boekvorm). Deze diskettes worden door de fabrikant in samenwerking met een adviesbureau opgesteld en vervolgens door de fabrikant gedistribueerd. Na goedkeuring door de Stichting Stabu worden deze uitgaven voorzien van een goedkeuringsstempel. Iedere gebruiker van Stabu kan deze data rechtstreeks geimplementeerd worden in het Stabu-verwerkingsprogramma.

Meer informatie over de mogelijkheden voor fabrikanten in samenwerking met Stabu is te verkrijgen op BouwMECC of bij de Stichting Stabu in Ede, telefoon 0318 – 633026.

Reageer op dit artikel