nieuws

Z-Holland bewaakt diep grondwater Coupepolder

bouwbreed Premium

De provincie Zuid-Holland begint vandaag met de aanleg van een meetsysteem om het diepe grondwater bij de Coupepolder in Alphen aan den Rijn op verontreiniging te controleren. Na twee weken is het systeem operationeel.

De Coupepolder is een oude vuilstortplaats waar in 1988 lekkende gifvaten zijn ontdekt. Die waren daar illegaal gedumpt. De kosten voor sanering worden geraamd op f. 9 miljoen. Op last van de rechtbank moeten de vervuilers het grootste deel daarvan betalen. De Staat is veroordeeld tot het betalen van 15 procent van de kosten oftewel f. 1,3 miljoen omdat gemeenteambtenaren van Alphen aan den Rijn onvoldoende toezicht zouden hebben gehouden.

Volgens de provincie komt de ernstige verontreiniging waarschijnlijk na ongeveer tien jaar in het diepe grondwater terecht. Uit voorzorg houdt zij daarom de kwaliteit van het grondwater scherp in de gaten.

Vanuit de Coupepolder stroomt het diepe grondwater in noordwestelijke richting. In deze richting zijn zes observatieputten, tot op een diepte van veertig meter beneden het maaiveld, aangebracht. De provincie neemt in elke put op vijf verschillende dieptes monsters. Zij verwacht de eerste analyseresultaten eind dit jaar gereed te hebben. De provincie

Reageer op dit artikel