nieuws

VVD wil afschaffen ZW achteraf repareren

bouwbreed

Bedrijven moeten zich tot bijvoorbeeld 1 maart a.s. met terugwerkende kracht ke verzekeren tegen het afschaffen van de Ziektewet. Als dat gebeurt kan de afschaffing per 1 januari plaatsvinden, zoals door het ministerie van Sociale Zaken is voorgesteld.

Dat vindt de VVD, die daarmee overigens de enige partij is die geen uitstel wenst.

Het VVD-Tweede Kamerlid Van Hoof pleitte maandag voor de mogelijkheid om zich met terugwerkende kracht te verzekeren. Staatssecretaris Linschoten zou daarover overleg moeten plegen met verzekeraars. Volgens hem willen die daar best op ingaan. Op die manier is in 1993 ook het wao-gat gerepareerd.

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer wil echter uitstel van de ingangsdatum. Zij vreest dat bedrijven anders te weinig tijd hebben zich in te dekken tegen de gevolgen door het sluiten van een particuliere verzekering. Ook de bouwbond-FNV liet eerder weten dat een voorbereidingstijd van tenminste zes maanden nodig is om bedrijven (en verzekeraars) op de nieuwe situatie te laten inspelen.

GroenLinks, CDA en de kleine christelijke partijen hebben in een motie al om uitstel ge-vraagd.

Minister Melkert liet vorige week nog weten dat het kabinet wil vasthouden aan 1 januari als ingangsdatum. Premier Kok suggereerde vrijdag j.l. echter dat met het kabinet eventueel over uitstel valt te praten.

Reageer op dit artikel