nieuws

Vijf ideeen voor ontwikkeling westelijke city Berlijn

bouwbreed Premium

Na de spraakmakende stedebouwkundige ontwikkelingen in Berlijn rond de Alexander Platz, Potsdamer Platz en Spreebogen komt nu het gebied rond de Gedachtniskirche aan de beurt.

Het uitgangspunt is daarbij dat de westelijke binnenstad eerst dan een toekomst heeft als ze de totale ontwikkeling van de hoofdstad volgt. Met de geplande hoogbouw aan de Kant- hoek Joachimtaler Strabetae – tegenover de Berlijnse Zoo – en achter het Cafe Kranzler zou men op de goede weg zijn. De Kurfurstendamm wordt met de vijftig meter hoge gebouwen van de Victoria Versicherungsgroep aanzienlijk opgewaardeerd, is de mening van de senator voor Stadsontwikkeling, Volker Hassemer (CDU).

De 160 meter lange dwarsgevel tussen de boulevard en de Kantstrabetae is omstreden. Stedebouwkundigen van de Senat zelf bekritiseren deze plannen als zijnde een massieve hoge woonwand.

Met de nieuwbouw van Victoria, een ontwerp van architect Helmut Jahn uit Chicago, moet de omgeving aldaar attractiever worden. Kranzler is een lieve, maar geen mooie tante, is het gezegde.

Senator Hassemer presenteerde vijf ideeen voor de westelijke city. Daarbij waren gedachteschetsen van Leon und Wohlhage zowel als van Kruger, Schubert en Vandreike. Besluitvorming, opdat er duidelijke richtlijnen komen voor investeerders, moet nog plaatsvinden.

Reageer op dit artikel