nieuws

Vertragingsauto’s bieden wegwerkers veiligheid

bouwbreed

Met het inzetten van zeven ‘vertragingsauto’s’ denken de provincie Utrecht en het aannemersbedrijf Ballast Nedam Grond en Wegen een lumineuze oplossing gevonden te hebben om wegwerkers op de N458 Woerden-Bodegraven optimale veiligheid te bieden.

Het werk was onlangs door de Dienst I-SZW stilgelegd. Die heeft met de nieuwe, voor Nederland vermoedelijk unieke maatregel ingestemd, zodat de werkzaamheden konden worden hervat.

In opdracht van de provincie wordt een 3 km lang traject grondig aangepakt. Fundering, tussenlagen en deklaag worden vervangen. Voor de reconstructie wordt gewerkt in wegvakken van elk 400 a 500 meter. Totaal moeten er zestien worden aangepakt, steeds bij twee tegelijk. De inspectiedienst legde eind september het werk echter stil, omdat er te weinig ruimte in de werkvakken was om wegwerkers echt veilig te ke laten werken.

Goede raad was toen duur. “Het meest ideaal is natuurlijk de weg compleet afsluiten. Maar er wonen 200 mensen aan die weg. Die moeten toch thuis ke komen. Omleidingen konden ook niet gerealiseerd worden”, vertelt mevrouw C. Jansen, hoofd bureau uitvoering wegenwerken van de provincie.

‘Gouden idee’

Opzichter M. van Leijenhorst kwam toen met de suggestie ‘vertragingsauto’s’ in te zetten. Die rijden tijdens het werk langs de wegvakken voor het verkeer uit en zorgen ervoor dat dit nog maar heel langzaam kan rijden. Per wegvak worden drie auto’s gebruikt. Samen met een reserveauto wordt dus van totaal zeven auto’s gebruik gemaakt.

Mevrouw Jansen spreekt van “een gouden idee”. Het inzetten van ‘vertragingsauto’s’ brengt “een hoop rust op het werk”. Deze tactiek wordt volgens haar incidenteel wel toegepast bij het aanbrengen van split op wegen, maar dat zijn meestal werkzaamheden die een dag omvatten:

“Bij mijn weten is het de eerste keer dat op provinciale wegen zo systematisch en zo lang achtereen op deze manier de veiligheid van wegwerkers wordt gegarandeerd. Ook op rijkswegen is dit vermoedelijk niet eerder toegepast.”

De inspectiedienst I-SZW is volgens haar “zeer tevreden en heeft laten weten deze oplossing ter kennis gaan brengen van de collega’s elders in het land. Het is echt een prima alternatief dat navolging verdient.” Ze sluit niet uit dat in de toekomst deze maatregel in bestekken zal worden voorgeschreven.

Uiteraard brengt deze maatregel extra kosten met zich mee. Auto’s en bestuurders ervan worden gehuurd van een bedrijf in Tiel. “Dat kost geld. Wie dat gaat betalen hebben we nog niet bepaald. Maar ik denk dat een behoorlijk deel van de kosten voor rekening zullen komen van de opdrachtgever en dat is de provincie”, vertelt ze.

Reageer op dit artikel