nieuws

Startkoers Heidemij lager dan verwacht

bouwbreed

Het ingenieursbureau Heidemij gaat voor f. 15 per aandeel naar de Amsterdamse effectenbeurs. De belangstelling was volgens de begeleidende ABN Amro groot. Vooral particuliere beleggers wilden meer stukken dan werd verwacht.

Door de hoge vraag ten opzichte van het aantal beschikbare aandelen is er op de inschrijving gekort. Heidemij, die al bijna twee jaar een notering heeft op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, plaatst op Beursplein 2,5 miljoen aandelen. Het is een van de kleinere plaatsingen op het Damrak. Rond het middaguur werd er voor het eerst gehandeld in Heidemij.

De introductiekoers is lager dan werd ingeschat door de daling van de koers op Nasdaq en de daling van de dollar vorige week. Op 25 september noteerde Heidemij nog een koers van 10,25 dollar, omgerekend f. 17 gulden. Vrijdag sloot Heidemij op 9,25 dollar.

Het pakket aandelen dat gisteren werd aangeboden is afkomstig van de twee grootaandeelhouders, Stichting Lovinklaan (de Nederlandse personeelsorganisatie) en de Vereniging Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Beide verkopen een kwart van hun bezit.

Imago-building

Door de beursnotering in Amsterdam kan het bedrijf geld aantrekken voor de financiering van de toekomstige groei. Daarnaast wordt de verhandelbaarheid verbeterd. Heidemij sluit niet uit dat er in de toekomst nieuwe aandelen worden geplaatst. Daarmee worden nieuwe acquisities betaald.

Vorige week tijdens de toelichting van de herplaatsing door bestuursvoorzitter F. Luttmer werd bekend dat Heidemij zo’n twintig gesprekken voerde met overname-kandidaten. “In de eerste plaats moet ons netwerk in Europa worden dichtgevlochten,” aldus de bestuursvoorzitter. “Ten tweede willen we in de VS en Azie en Latijns-Amerika onze positie uitbouwen om te komen tot een global network.”

Reageer op dit artikel