nieuws

STABU professionaliseert werk van bestekschrijver

bouwbreed

De Stichting STABU presenteert op BouwMECC 95 informatie over de nieuwe opleiding ‘bestekschrijver’. Doel van die cursus is het professionaliseren van het werk van bestekschrijvers. Voor de toelating gelden strenge criteria. Kandidaten moeten al een STABU-opleiding gevolgd hebben. Anders opgeleiden ke toegelaten worden in overleg met de opleidingscoordinator.

In de bouw worden partijen steeds vaker en harder aangesproken op hun verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden. Volgens Evelien van Driesten van STABU vraagt dit om “steeds betere juridische contracten en dus om betere bestekken”.

Bovendien zijn de Nederlandse en Europese regelgeving aan ingrijpende veranderingen onderhevig. “Ook de nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de materialen vragen een steeds grotere kennis en deskundigheid van de bestekschrijver”, stelt ze vast.

In de bestaande opleidingen wordt volgens haar weliswaar aandacht besteed aan het belangrijke onderdeel bestekken, “maar niet in die mate dat daarmee de professionaliteit van de bestekschrijver wordt verhoogd”.

Op veler verzoek

Vandaar dat STABU op veler verzoek de nieuwe opleiding heeft opgetuigd. Uitgangspunt daarbij is kennisoverdracht door ervaren docenten, gericht op de dagelijkse praktijk. Evelien: “De opleiding is zowel bouwkundig als installatietechnisch georienteerd.”

De opleiding is volgens haar zodanig flexibel opgezet dat meteen kan worden ingespeeld op veranderingen in de praktijk.

De cursus is bestemd voor bestekschrijvers of ontvangers van bestekken (bijvoorbeeld calculatoren) die reeds beschikken over enige kennis met betrekking tot bestekken en werkzaam zijn in de b en u-sector. Bijvoorbeeld bij een architectenbureau, een technisch adviesbureau, een professionele opdrachtgever (overheid, poontwikkelaar of corporatie), een aannemer of een installateur.

Reageer op dit artikel