nieuws

School als ecologisch leermiddel

bouwbreed Premium

Studiegroepen uit heel Zweden staan in de rij voor een excursie naar de volgens ecologische principes gerenoveerde en uitgebreide basisschool in Timra ten noorden van Sundsvall. Het gebouw biedt niet alleen onderdak aan honderd leerlingen, maar wordt tevens gebruikt voor aanschouwelijk onderricht in de kringloop van water, lucht, energie en materialen.

Daarom is de school ondermeer voorzien van zonnepanelen op de gevel, die de energie leveren voor het opwarmen van water, en een zelftrekkend ventilatiesysteem. Van ongezonde tocht is hierbij geen sprake, want de frisse lucht wordt via een buitenstaande kanaalopening door de diverse keldercompartimenten binnen gehaald. Via een kanaalopening in het dak wordt de afgewerkte lucht weer afgevoerd.

In het sportveld van de school ligt 800 meter aan kunststof slangen, waar de lucht thermisch wordt ‘voorbewerkt’. Ook wordt zoveel mogelijk het daglicht benut, terwijl anderzijds felle zon wordt geweerd door het overhangende dak. Van de toegepaste materialen ke worden genoemd: cellulosevezels voor de isolatie, houtwolplaten, tegels, baksteen, gips en het nodige hout. Het sanitair bestaat uit composttoiletten, waarin de vaste en vloeibare bestanddelen worden gescheiden. Voor de vormgeving van het ronde schoolgebouw, waarvan de lokalen zijn gegroepeerd rond een amfitheater, tekende Anders Nyuist. Volgens gemeentebestuurder Kenneth Westberg zijn de kosten ( f. 8 miljoen) weinig hoger geweest dan bij traditionele bouw.

Reageer op dit artikel