nieuws

Rotterdam bindt strijd aan met grondeigenaren Vinex

bouwbreed Premium

De Rotterdamse wethouder Hans Kombrink van ruimtelijke ordening bindt de strijd aan met ontwikkelaars, bouwers, speculanten en ‘grondboeren’. Een meldpunt in de Stadsprovincie Rotterdam moet de speculatie en prijsopdrijving tegengaan.

Door in een vroeg stadium bekend te maken waar de Vinex-locaties zouden komen te liggen, is veel potentiele bouwgrond opgekocht door niet-gemeentelijke instellingen “en dat vormt een ernstige bedreiging voor de volkshuisvesting. Het mag niet zo zijn dat bezitters van bouwgronden, zoals bouwconcerns en ontwikkelaars gaan heersen over de volkshuisvesting”, aldus Kombrink.

De gemeenteraad van de Maasstad ging daarom eind deze week unaniem akkoord met zijn plan om een regionaal meldpunt op te zetten. Tevens ging men akkoord met een omslag-en verwervingsfonds.

Alle regio-gemeenten moeten bij dit punt hun onderhandelingen met eigenaren melden en hun uiteindelijke resultaten. “Deze laatste worden dan getoetst door het bestuur van de stadsprovincie”, aldus Kombrink, die er nog steeds vanuit gaat dat er ooit een provincie komt.

Weerbaarder

Het idee is om gemeenten zo weerbaarder te maken tegen de (veel) geld eisende grondbezitters en de toch al verlieslatende uitleggebieden Nesselande en Noordrand niet nog verder te laten afglijden. Tevens wil men het minimale positieve resultaat van f 45 miljoen op de versnelde ontwikkeling van Midden-IJsselmonde, de nieuwe benaming voor Smitshoek, veiligstellen. Daarnaast wil men op deze manier de toch al schaarse sociale woningbouw zeker stellen.

Het plan voor het meldpunt wordt door niet alle gemeenten in de regio gedragen. Zo vinden Barendrecht, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs het geen regio- maar een gemeentelijk

belang en ze zullen op de komende regiovergadering in november naar alle waarschijnlijkheid tegen stemmen. Kombrink vindt zo’n houding niet te begrijpen. “Het is voor de regio de eerste mogelijkheid om de woningbouw te sturen en dan gaan die gemeenten dwarsliggen.”

Als stok achter de deur heeft Kombrink het Vinex-akkoord dat nog steeds niet is getekend door de Maasstad. Het rijk komt pas over de brug met tientallen miljoenen guldens als alle gemeenten het convenant ook daadwerkelijk hebben getekend.

Reageer op dit artikel