nieuws

Overheid werkt mee aan winter-ww van schilders

bouwbreed

De overheid werkt mee aan het hoge aantal werknemers in de bouwnijverheid dat elke winter in de ww belandt. Want in veel opdrachten, vooral die van de overheid en semi-overheid, wordt er ten onrechte van uitgegaan dat na 15 oktober geen buitenschilderwerk mogelijk is.

“Dat is des te schrijnender wanneer je beziet dat het al heel lang geleden is dat we een echte ouderwetse, lange en ijskoude winter hebben meegemaakt.”, aldus de heer G. Meesters, bestuurslid van het Risicofonds voor het Schildersbedrijf vrijdag bij de start van de wintercampagne in de bouw.

Aan deze vreemde cultuur, die ervoor zorgt dat de schildersbedrijven ’s winters maar een handvol schilders aan het werk ke houden, moet volgens Meesters een eind komen. Ondanks alle gesubsidieerde verletbestrijdingsacties van de afgelopen jaren belandt iedere winter eenderde van alle werknemers in de ww. “Kennelijk weten de opdrachtgevers meer dan de uitvoerders en houden zij rekening met Siberische winters, barre Elfstedentochten en afvriezende ledematen bij schilders”, zo zei Meesters.

Vocht is echter een veel grotere vijand van de bouwvakker. Vooral de afgelopen winters hebben gezorgd voor uitzonderlijk hoge grondwaterstanden en kletsnatte werksituaties. Daarom staat de komende wintercampagne in de bouw in het kader van vochtbestrijding. Het Bureau Verletbestrijding wil dat aannemers op de steigers winddichte afdekzeilen aanbrengen, waardoor met verwarming een werkbare temperatuur van 5 graden Celsius kan worden gehandhaafd.

Reageer op dit artikel