nieuws

Nieuw landmeetsysteem ontwikkeld

bouwbreed Premium

Invoering van het nieuwe landmeetsysteem ‘Frank’ leidt tot versnelling en vereenvoudiging van de geografische informatievoorziening. Het produktieproces voor grootschalige kaarten kan circa 20% goedkoper.

De Frank-methode is ontwikkeld door geodetisch ingenieur B.J.Beers die maandag 23 oktober hoopt te promoveren op het proefschrift ‘Frank – the design of a new landsurveying system using panoramic images’. Het systeem is gebaseerd op het meten van ruimtelijke richtingen naar punten, vanuit vooraf in coordinaten bekende standplaatsen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde ‘fish-eye’-camera waarmee vanaf een voertuig opnamen maakt. Deze worden met behulp van een scanningsysteem omgezet in digitale panoramische beelden. Met speciaal ontwikkelde software ke op een personal computer metingen en interpretaties in deze panoramische beelden worden uitgevoerd. Dat maakt het mogelijk een waarheidsgetouw beeld te krijgen van de omgeving. Er is ook een ‘spin-off’ van de Frank-methode. Dat is een ‘beeldenoproep-systeem’. Hierbij gaat het niet om het maken van een plattegrond, maar om de beelden behorende bij alle punten. Dit systeem bestaat uit vier componenten: digitale of gescande plattegronden, digitale panoramische beelden, luchtfoto’s en adres informatie.

Reageer op dit artikel