nieuws

Netwerk van bouwbedrijven richt zich op retail Toned: ‘fleurop-systeem’ voor onderhoud gebouwen

bouwbreed Premium

“De bouw moet aan zijn imago werken. We moeten minder afwachtend zijn, maar zelf goede ideeen verzinnen waar de afnemer van het bouwprodukt wat aan heeft.” Theo Pennings spreekt enthousiast over zijn idee om integraal onderhoud van bedrijfspanden aan te bieden, liefst aan bedrijven die vestigingen hebben in heel Nederland. “We spelen in op de trend dat bedrijven zich steeds meer op hun ‘core-business’ terugtrekken.”

Al sinds jaar en dag is het mogelijk om op een simpele manier een vriend of een vriendin in Enschede een bloemetje te sturen terwijl je zelf in Amsterdam woont. Je stapt een Amsterdamse bloemenzaak binnen met een fleurop-logo, doet een bestelling, en een Enschedese bloemenzaak met hetzelfde logo levert de bloemen af.

Dit systeem moet Theo Pennings in gedachten hebben gehad toen hij op het idee kwam Totaal Onderhoud Nederland (Toned) op te zetten. Inmiddels bestaat Toned uit een netwerk van negen, over het land verspreide, bouwbedrijven. Pennings: “In feite zijn we een soort externe technische dienst die gebouwen inspecteert en voor het totale onderhoud zorgt.”

Kerstboom

Twee jaar geleden werd Pennings bij Bouwbedrijf Timmers in Rosmalen aangetrokken om Timmers Totaal Onderhoud (TTO), in feite de regionale voorloper van Toned, op te zetten. Met enkele ‘onderaannemers’ (onder meer een installateur, een schilder en een loodgieter) boden zij beheerders van gebouwen, maar ook woningcorporaties, hun integrale diensten aan. Met name de zogenaamde ‘retail-organisaties’ bleken geinteresseerd. Het gaat hier om bedrijven als Blokker en de Aldi Groep die bedrijfspanden door het hele land hebben. “Deze bedrijven gaan voor het onderhoud van de panden vaak in zee met tientallen bedrijfjes. Jacques Hermans, die we onlangs als klant hebben toegevoegd, had zelfs een ‘kerstboom’ van 120 bedrijven opgetuigd die onderhoudswerkzaamheden verrichtten aan de verschillende bedrijfspanden. Vreselijk inefficient en tijdrovend.”

Het onderhoud van de supermarktfilialen wordt nu ter hand genomen door Toned. “Het voordeel is dat alle filialen te maken hebben met een aanspreekpunt. Ze deponeren hun klachten en vervolgens wordt er actie ondernomen. In feite wordt de hele onderhoudszorg afgekocht. Steeds meer bedrijven blijken hier de voorkeur aan te geven. Alles wat niet tot hun ‘core-business’ (kernactivititeit, red.) hoort, wordt afgestoten. Daar spelen wij op in.”

Door zijn ervaring met TTO kwam Pennings er al snel achter dat er behoefte bleek aan een landelijk systeem. Spelenderwijs ontstond op die manier Toned. “Wij vroegen ons bekende NVOB-bedrijven in andere delen van het land het onderhoud van filialen in hun regio over te nemen. Als TTO, opererend vanuit Rosmalen, werkt het immers bijzonder inefficient als we onderhoud moeten doen aan filialen die ver buiten onze regio liggen.”

Witte vlek

Toned bestaat momenteel uit negen bedrijven (naast Timmers uit Rosmalen, ASB Bouwbedrijf in Roosendaal, Peters uit Brunssum, Linthorst uit Apeldoorn, Heilijgers uit Amersfoort, Stegink BV uit Vlissingen, Verbakel uit Poeldijk, De Vries uit Almere en Bruns en Bonke uit Venlo).

Het grootste deel van Nederland is op die manier gedekt. Alleen West-Friesland, Friesland en Groningen laten nog een witte vlek op de ‘Toned-kaart’ zien. Pennings: “met het NVOB zijn we bezig ook voor deze regio’s bedrijven te selecteren. Op korte termijn zullen we onze keuze maken.”

Deze week presenteert Toned zich voor het eerst officieel, met een seminar op de retailvakbeurs InterStore ’95 in Utrecht. Pennings: “Op dit soort evenementen doet de kruisbestuiving haar werk. Eerder hebben we al gemerkt dat het samenwerken in Toned nieuwe opdrachten genereert. Het ene bouwbedrijf heeft connecties met het Ahold-concern en de ander met een landelijke fotowinkel-keten. Zo profiteren we van elkaars connecties.”

Pennings benadrukt dat het hier niet om een kartel gaat. “Het is gewoon een netwerk met in feite een nieuwe service aan de klant.”

Met name winkelketens maken gebruik van de mogelijkheid om het totale onderhoud aan een organisatie uit te besteden.

Reageer op dit artikel