nieuws

Michigan wil een Nederlands dorp

bouwbreed

De bouw van een 19e eeuws Noord-Nederlands dorp op een eiland in de Amerikaanse Macadawa-rivier. Dat plan hoopt een groep ondernemende inwoners van de stad Holland in de staat Michigan binnenkort ten uitvoer te brengen. Men wil in het dorp diverse typisch Hollandse ambachten (kaasmakerij, fietsmaker e.d.) onderbrengen.

Het miljoenenpo moet nog voor het jaar 2000 in Michigan gerealiseerd worden. Een Nederlandse architect mag waarschijnlijk het ontwerp voor het dorp maken; gedacht wordt aan een kopie van het Groningse Garnwerd. Naast huizen worden ook typisch (Noord-)Nederlandse elementen zoals slootjes, een polderdijk en een terp in en om het dorp aangelegd.

De 30.000 inwoners tellende stad Holland in Michigan is een plaats waar in het midden van de vorige eeuw veel emigranten uit Friesland, Drenthe en Groningen naar toe vertrokken. Nog steeds heeft de stad een verbondenheid met Nederland.

Eind oktober bezocht een negenkoppige delegatie uit Holland Noord-Nederland. Tijdens het bezoek werd het dorpsbouwplan gepresenteerd.

Reageer op dit artikel