nieuws

Meer Franse paaltjes langs autowegen in Utrecht

bouwbreed Premium

De provincie Utrecht overweegt om langs meerdere provinciale wegen in het gebied zogenaamde basiles te gaan plaatsen. Deze massief aandoende, uit Frankrijk afkomstige bermpaaltjes blijken de verkeersveiligheid in bochten namelijk te bevorderen. Op de provinciale weg N204 (Lopik-Woerden) zijn in november 1990 ter hoogte van Linschoten als experiment een aantal basiles geplaatst. Doel was na te gaan of door gebruik van deze – in Nederland onbekende – paaltjes de veiligheid in bochten toeneemt. De basiles geven duidelijk het verloop van de bochten aan, waardoor weggebruikers beter hun snelheid ke aanpassen.

Uit recent onderzoek is nu gebleken dat basiles – ook onder minder goede rijomstandigheden zoals duisternis, schemer of regen – leiden tot een vermindering van het aantal ongevallen. Daarom wil de provincie Utrecht het experiment uitbreiden.

Reageer op dit artikel