nieuws

Klassiek drama

bouwbreed Premium

Bij de affaire rond Cementbouw is sprake van een klassiek familiedrama. Vijf eigenaren, de Van de Poll-en, gaan rollend over straat bij de verkoop van deze onderneming in bouwmaterialen. Geld is als vanouds weer de drijfveer, want de verkoop levert hun minimaal f. 300 miljoen op. Zelfs de ernstig in verlegenheid gebrachte commissarissen konden niet voorkomen dat het spel in de redactionele kolommen werd uitgevochten. Commissaris Kokje, oud topman Koninklijke Volker Stevin, heeft al van bevriende ondernemers uit de sector het advies gekregen om maar op te stappen “want zo gaan aandeelhouders niet met hun commissarissen om”.

Enige weken geleden heeft juist de Rabobank, huisbank voor veel familie-ondernemingen, de opvolgingsproblematiek van familiebedrijven aan de orde gesteld. Vooral in de bouwnijverheid is sprake van een overmaat aan familie-ondernemingen. Helaas, te veel keren gaat het fout als de eigenaren met de onderneming willen stoppen. Geld speelt vaak een belangrijkere rol dan continuiteit. Heijmans heeft het probleem van de continuiteit eerder onderkend en besloot via een beursgang de vele families tevreden te stellen.

Een goede oplossing voor Cementbouw is moeilijk omdat directie, aandeelhouders en commissarissen gebrouilleerd zijn. De nu gekozen oplossing is, als we naar de persoon Andre Baar kijken, niet de beste. NBM-Amstelland Handel en Toelevering wordt ingebracht bij Cementbouw Beheer. Als een soort tegenprestatie krijgen de Van de Poll-en een belang in de beursgenoteerde Haagse aannemer. Baar’s uitgangspunt is altijd al: kopen en weg familie. Hetzelfde heeft hij ook gedaan met de familie Roelfsema. De aankoop werd voor beide bedrijven en de familie een succes, en dat is nog maar de vraag bij de optie dat Van de Poll een belang neemt in NBM-Amstelland.

Reageer op dit artikel