nieuws

Hoogkerkse ‘muur van onbegrip’ in ‘Van gewest tot gewest’

bouwbreed Premium

In het NOS-televisieprogramma ‘Van Gewest tot Gewest’ wordt vrijdag 6 oktober om 19.30 uur op Nederland 3 aandacht besteed aan de realisatie van een omstreden bouwpo in Hoogkerk. Het betreft de bouw van een honderden meters lange betonnen geluidswal.

De Wet Geluidshinder is indertijd met de beste bedoelingen in het leven geroepen. In Hoogkerk vragen ze zich echter af voor wie. Het dorp herbergt twee suikerfabrieken, waarvan er een lawaai-overlast veroorzaakt voor een rijtje huizen aan de overkant van het kanaal.

Dus moet er een honderden meters lange en zesenhalve meter hoge muur worden gebouwd om het geluid van de af en aan rijdende bietenauto’s op te vangen. Het vreemde is echter dat geen van de huizenbewoners die muur daar wenst. Men heeft geen last van het lawaai, maar straks wel van het geblokkeerde uitzicht op de fabriek. Uiteraard staat ook de fabrieksdirectie niet te trappelen om zo’n muur te bouwen.

De gemeente en de provincie Groningen stellen zich op het standpunt dat als niemand die muur wenst, die er ook niet hoeft te komen. Maar wet is wet en een tijdelijke oplossing in 1994 (een muur van containers als geluidswal) is niet voldoende. ‘Van Gewest tot Gewest’ nam poolshoogte in Hoogkerk en stuitte op een ‘muur van onbegrip’.

Reageer op dit artikel