nieuws

Gww-sector heeft goed najaar

bouwbreed

In vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar, gaat het in de sector grond-, water- en wegenbouw dit najaar goed. De vraag naar uitvoerend personeel ligt aanmerkelijk hoger dan in 1994. De extra investeringen in deze sector zorgen voor een hogere produktie met als gevolg een stijgende vraag naar personeel.

Dit blijkt uit de maandelijkse bouwbarometer die is gebaseerd op vraag en aanbod van uta-personeel en een peiling onder opdrachtgevers door de vestigingen Leerdam, Hoofddorp en Zwolle van Brouwer Personeel.

Knelpunt

Veel opdrachtgevers in de wegenbouw geven aan dat de asfaltploegen dit jaar tot de kerst zijn ingepland. Dat is een groot verschil met andere jaren. Om deze werken te begeleiden zijn uitvoerders en opzichters nodig. En hier ligt een knelpunt: ervaren opzichters en uitvoerders zijn moeilijk te vinden.

Opvallend is dat voor toezichthoudende functies daarom incidenteel een beroep wordt gedaan op onder meer vluchtelingen uit voormalig Joegoslavie. Dit zijn goed opgeleide krachten met ervaring, die in Nederland op een lager niveau instromen.

Opmerkelijk is verder dat de vraag naar personeel zich niet toespitst op pomatige zaken. Voor een sector die gekenmerkt wordt door po- en seizoensinvloeden is dat een goed teken.

Positief

In de gww-sector worden de komende jaren positief tegemoet gezien. Door extra investeringen voor infra-structurele werken zal de produktie de komende jaren steeds een paar procent stijgen, is de verwachting.

In de woningbouw concentreert de vraag naar personeel zich nu op het middenkader. Daarbij tekent zich ook de tendens af dat er weer mogelijkheden zijn om intern opgeleid te worden. Op dit punt bestond geruime tijd terughoudendheid. Dit biedt derhalve kansen voor minder ervaren krachten.

Reageer op dit artikel