nieuws

Groningen vervangt zeegemaal De Cremer

bouwbreed

Het plan van waterschap Eemszijlvest voor het graven van een twee kilometer lang verbindingskanaal en de aanleg van een nieuw zeegemaal kan doorgaan. Het bestuur van het waterschap en de bodemdalingscommissie hebben hun fiat gegeven. Het nieuwe gemaal met kanaal is noodzakelijk omdat de bodem in het gebied daalt vanwege de winning van aardgas. Daardoor neemt de hoeveelheid water die moet worden weggepompt toe.

Het zeegemaal komt bij Termunterzijl en vervangt het oude gemaal De Cremer. De meercapaciteit in combinatie met het nieuwe kanaal zorgt ervoor dat het overtollige water uit de Eemskanaalboezem en het Oldambt kan worden weggepompt. Het kanaal komt tussen de Oosterhornhaven en het Termunterzijldiep en krijgt een baanbreedte van circa 90 meter. De totale kosten van het plan worden geraamd op f. 80 miljoen. De start van het omvangrijke project staat gepland voor 1997.

Reageer op dit artikel