nieuws

Gevels gaan fors bijdragen aan besparing op energie

bouwbreed Premium

Bij het ontwerpen van gebouwen zal in de toekomst de nadruk komen te liggen op inspelen op aanpasbaarheid. In gevels zullen nieuwe glastechnologieen en klimaatsystemen toepassing vinden. De netto energiebehoefte van interne systemen kan daarmee tot nul worden beperkt.

Dit is de strekking van de lezing van A. Guthrie van Ove Arup en Partners in Londen, voor de Staalbouwdag 1995. In de voordracht ‘The adaptive building facade of the future’ schetst Guthrie ondermeer het ontwerpen van gebouwen in de toekomst.

Aanpasbaarheid bij het ontwerpen van het gehele gebouw is belangrijk. Het gaat daarbij zowel om de veranderende wensen van gebruikers als om het veranderend klimaat. Er zal volgens Guthrie een varieteit aan nieuwe glas technologieen komen. Deze zijn al wel beschikbaar maar blijken nu nog te duur voor toepassen in gebouwen.

Biotechnologie

De zonnecellen in gevels van gebouwen zullen steeds effectiever worden. Bovendien zal biotechnologie een steeds belangrijkere rol in de materialen van de toekomst spelen. De gevel zal in de toekomst in staat zijn zichzelf aan te passen en energiestromen nauwkeurig te beheersen. Zodanig zelfs dat de netto behoefte van de interne systemen nul is.

In zijn voordracht stelt Guthrie verder vast dat de invloed van verschillende klimaten verschillende oplossingen voor de begrenzingen van ruimten in gebouwen heeft opgeleverd.

Klimaatcondities

Traditionele gevels reageren op een overwegend passieve wijze op klimaatveranderingen, alhoewel ze elementen ke bevatten die zich wel actief aanpassen aan veranderende behoeften van klimaat en comfort.

In recentere tijden is getracht de ontwerpen onafhankelijk te maken van klimaatcondities. In de huidige gevelontwerpen wordt gezocht naar oplossingen voor een beter binnencomfort, goed toetreding van daglicht en een beperkt energieverbuik.

Reageer op dit artikel