nieuws

Gebruikers vaak niet erg gelukkig met materiaalkeus platte daken

bouwbreed

“Platte daken zijn erg praktisch om te maken, te onderhouden en om onder te wonen. Toch zijn veel gebruikers niet erg gelukkig met de keuze van de materialen voor een plat dak. Dat komt omdat de kwaliteit ervan vaak wordt opgeofferd aan de ‘schoonheid’ van het ontwerp.”

“Er worden nog altijd veel ontwerpfouten gemaakt of concessies gedaan aan de kwaliteit van het dak”. Dat zei A.F. van den Hout directeur van BDA Dakadvies BV te Gorinchem op een studiemiddag ‘Bouwgebreken bij Daken’ van de NIRIA in De Jaarbeurs te Utrecht. “De duurzaamheid van platte daken is nogal eens in het geding. Dat ligt dan niet aan de belangrijkste dakbedekkingsmaterialen. Deze zijn inmiddels zodanig geevalueerd dat ze goed bestand zijn tegen verouderingsinvloeden”, aldus Van den Hout.

De huidige markt van dakbedekkingsmaterialen wordt voornamelijk gedomineerd door bitumineuze dakbanen met verschillende dragers en kunststof dakbanen waarvan pvc de belangrijkste is. Niet onbelangrijk zijn verder de epdm- en ecb-dakbanen, die overigens maar een klein marktaandeel hebben. Nog immer maakt bitumineuze dakbedekking 85% van het marktaandeel uit en bestaat 13% uit kunststof, waarvan tweederde pvc is.

Levensduur

Bij het onderzoek naar de duurzaamheid van pvc-dakbanen is inmiddels aangetoond dat ze een levensduurverwachting hebben van 25 jaar of meer. Overigens kan dit ook worden aangenomen voor de belangrijkste bitumineuze dakbanen en kunststoffen dakbedekkingen.

“Ondanks de respectabele leeftijd, die de dakbanen ke bereiken, blijkt deze levensduur niet de maatstaf te zijn voor een duurzaam plat dak. De duurzaamheid van een platte dakbedekkingsconstructie wordt bepaald door de kwaliteit van verschillende componenten. De kans dat een dakbedekkingssysteem het eerder laat afweten dan het dakbedekkingsmateriaal mogelijk maakt, is bepaald geen zeldzaamheid. Er zijn vele redenen, waardoor de levensduur van de platte dakbedekking wordt aangetast. Zo kan een ladder geplaatst op het dak, zonder dat deze voldoende beschermd is tegen het indrukken van de bedekking, vernietigend toeslaan. Datzelfde geldt bij transport van meubilair of machines over het dak. Vandalisme en vallende voorwerpen uit ramen op het dak ke ook een verwoestende werking hebben op de levensduur van de bedekking. Dat is eveneens het geval als aansluitingen van later geplaatste dakdoorvoeren slecht worden uitgevoerd”, zo zei A.F. van den Hout. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen, die de dakbedekking slechts een kortstondig bestaan gunnen.

“Ook kan men veel schades aan platte daken vermijden als men zich aan eenvoudige ontwerpeisen houdt en details goed uitvoert. Vanaf alle punten op een plat dak moet het water naar een afvoer ke lopen. Randen en opstanden moeten minstens 120 mm hoog zijn. Door het dak voldoende helling te geven kan men voorkomen dat water in de dakbedekkingsconstructie komt. Om te voorkomen dat waterdamp in de constructie komt, dient men te zorgen voor een dampremmende laag. Het afwaaien van daken is sterk te beperken door het maken van een dichte dakrand en door kimfixatie. Verder is het verstandig om vooral grote daken te compartimenteren. Dit om de schade bij eventuele lekkage te beperken. Een goede planning vooraf van alle onderdelen van een plat dak en een periodiek onderhoud na het aanbrengen ervan is van grote betekenis.”

Reageer op dit artikel