nieuws

‘Gastdocentschap Go Infra slopend maar dankbaar’

bouwbreed Premium

Om jonge mensen te interesseren voor een beroep in de grond-, weg- en waterbouw bezoeken ambassadeurs en ambassadrices van de Stichting Beroepsopleidingen Weg- en waterbouw (SBW) basisscholen door heel Nederland. De SBW-vertegenwoordigers zijn afkomstig uit het bedrijfsleven en volgden een korte opleiding om de gastlessen te ke geven.

De jongens en meisjes van groep negen en tien, van de Terp een LOM-school in Oss, worden onrustig. Go-Infra ambassadrice Ilske van den Heuvel slaagt er met moeite in hun aandacht vast te houden. De buizen, kabels en gereedschappen die voor haar op een lessenaar liggen zijn niet voldoende om de kinderen nog langer te boeien. Daarom vertoont ze een video waarop het werk in de grond-, weg- en waterbouw nader wordt toegelicht.

Dat heeft succes want centraal in het televisieprogramma staat een zangeres die uit volle borst een lied zingt dat speciaal voor de campagne werd geschreven. Na een paar minuten galmt het refrein door de het lokaal: “Go Infra! Go Infra!!”

Evaluatie

Ilske van den Heuvel heeft geen onderwijskundige achtergrond. Ze behartigt de personeelszaken in het aannemersbedrijf van haar man, een middelgrote onderneming met 180 medewerkers. Zodoende werd ze gevraagd om ambassadrice te worden. Vanaf september verzorgt ze wekelijks een gastles; in totaal zal ze 12 scholen bezoeken. Ze vindt het erg leuk om met kinderen te werken vanwege de enthousiaste reacties, maar soms ervaart ze het lesgeven als slopend.

“De leukste school die ik tot nu toe heb bezocht was in Den Bosch”, vertelt ze. “Eerst dacht ik dat het een moeilijke school zou zijn omdat 70 procent van de kinderen van buitenlandse afkomst was, maar de reacties die ik daar kreeg, waren geweldig.”

Uit de evaluatie bleek de waardering wederzijds te zijn, zegt Rien Hogenes, coordinator van de campagne. Op de evaluatieformulieren die leerlingen en docent invulden na de gastles, hadden de kinderen aan de ambassadrice een tien gegeven, terwijl de klasseleraar als eindcijfer een negen had ingevuld.

Inmiddels hebben de gastdocenten 427 scholen bezocht, dat wil zeggen dat 8000 kinderen van circa 12 jaar hebben kennisgemaakt met de beroepsmogelijkheden binnen de grond-, weg- en waterbouw. Op de 1800 malings die enkele weken geleden de deur uitgingen, zijn 150 aanvragen voor een gastles binnengekomen. Deze worden de komende maanden afgehandeld. De Go Infra Campagne begon vorig jaar en gaat door tot in 1997. In die tijd worden niet alleen basisscholen, maar ook middelbare en hogere opleidingen bezocht door de gastdocenten. Of de activiteiten daarna doorgaan hangt onder meer af van de financiele middelen die de branche er voor uit kan trekken.

Horloge

In het begin kregen de gastdocenten te horen dat ze hun lessen wat moesten verlevendigen, vertelt Rien Hogenes. Daar is voor gezorgd door de leerlingen mee te laten doen aan een kwis waarmee ze een horloge ke winnen.

De kinderen van De Terp gaan mee in de Go-Infrabus. Deze is ingericht als een kleine lesruimte compleet met video-apparatuur en computers. De gastdocent vertoont hier een videofilmpje aan de hand waarvan de kinderen enkele vragen moeten beantwoorden. Verder staat een eenvoudige praktijkoefening met landmeetapparatuur op het programma waarover ook vragen worden gesteld.

“Ik zal jullie wel helpen”, belooft Ilske van den Heuvel als leerlingen van De Terp een vraag niet begrijpen. Ze wijst op een kabel die aan een van de wanden van de Go-Infrabus is bevestigd. “Je moet invullen hoe dik die kabel ongeveer is”, legt ze uit. “Wat denken jullie?”

Een jongetje schat de dikte in op een centimeter of tien, maar dat is volgens de ambassadrice veel te ruim. “Tien millimeter lijkt me beter”, doceert ze. Het joch noteert het op zijn vragenformulier.

Als alle vragen zijn ingevuld en de formulieren zijn ingeleverd, zit de gastles er bijna op. De kinderen gaan samen met hun klasseleraar en de gastdocent op de foto, waarna Ilske van de Heuvel haar presentatie afrond. Rien Hogenes: “Het is zo’n succes; dit kan je niet meer stoppen. Ik weet bijna zeker dat we na drie jaar gewoon doorgaan met gastlessen.”

Reageer op dit artikel