nieuws

Faillissementen in de bouw blijven volgens CBS dalen

bouwbreed Premium

De daling van het aantal uitgesproken faillissementen in de bouwnijverheid, die sinds het tweede kwartaal van 1994 is ingezet, houdt aan. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het derde kwartaal van dit jaar.

Het CBS heeft becijferd dat over de eerste over de eerste negen maanden 457 bedrijven failliet gingen. In vergelijking met de periode januari-september 1995 is dat een terugval van 83 stuks.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn nu in totaal 4400 faillissementen uitgesproken. Dat betreft ruim 3600 bedrijven en instellingen en bijna 800 natuurlijke personen. Vergeleken met dezelfde periode in 1994 zijn er 11 procent minder faillissementen uitgesproken. In dit kwartaal zijn bijna 1500 faillissementen uitgesproken, een daling van 8 procent vergeleken met dezelfde periode in 1994.

Vier op de tien gefailleerde bedrijven en instellingen bestaan korter dan vier jaar. Bijna de helft van de gefailleerde eenmanszaken vertoont eveneens een dergelijke korte levensduur.

In de provincie Zuid-Holland zijn in de eerste negen maanden het grootste aantal faillissementen uitgesproken; 1194. Het kleinste aantal werd door het CBS geregistreerd in Zeeland ; 67.

Reageer op dit artikel