nieuws

Eis van twee jaar cel tegen ambtenaar Vianen

bouwbreed Premium

Tegen een ex-ambtenaar van de gemeente Vianen is voor de rechtbank in Utrecht twee jaar gevangenisstraf geeist wegens corruptie, oplichting en valsheid in geschrifte. De 36-jarige J. N. is de derde en laatste verdachte in het geruchtmakende milieuschandaal rond het inmiddels failliete bodemsaneringsbedrijf Terra in Linschoten.

Deze zomer strafte de rechtbank de directeur van dat bedrijf met 2,5 jaar cel. Diens naaste medewerker kreeg 2 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Beiden zijn in beroep gegaan.

Officier van justitie mr. Roelofs acht bewezen dat N., destijds milieu-ambtenaar, in ruil voor giften van de Terra-bazen, zoals een dakkapel, gratis etentjes, bordeelbezoekjes en contante geldbedragen, zorgde dat het afvalbedrijf saneringspoen kreeg in Vianen.

Volgens de aanklager tipte N. Terra over de offertes van concurrenten, hielp hij met het fors ‘opkloppen’ van het budget door zijn gemeentebestuur leugenachtige verklaringen voor te leggen en kneep hij een oogje toe toen hij ontdekte dat vervuilde grond op illegale plaatsen werd gedumpt. De gemeente ging voor vele tienduizenden guldens het schip in.

De wederdiensten die Terra verlangde werden steeds groter. Klapstuk was de Actie Tankslag. Terra zou deze opdracht om op grote schaal oude olietanks op te ruimen en de grond eromheen te saneren door N.’s hulp in de wacht hebben gesleept. Net als in de strafzaken tegen de vennoten van Terra toonde de rechtbank zich verbaasd over het gebrek aan controle op zulke grote saneringspoen. Uitspraak over veertien dagen.

Reageer op dit artikel