nieuws

Eigenaar achter rug om naar aannemer Verraste Cementbouw-top toch in gesprek met NBM

bouwbreed Premium

Een gesprek tussen de directie van Cementbouw Beheer en de voltallige top van NBM-Amstelland moet de ergste kou uit de lucht halen. Directie en raad van commissarissen van Cementbouw zijn overvallen door het feit dat eigenaar Fam. Van de Poll de onderneming wenst te verkopen aan NBM-Amstelland.

“Wij hebben niks tegen NBM-Amstelland en er zijn best punten waar we op samen ke werken. Zo zouden we op regionaal niveau ke uitbreiden. Het probleem is echter dat NBM een aannemer is en wij daar geen onderdeel van ke uitmaken,” verklaart drs. Maarten Thomassen, voorzitter van de directie van Cementbouw Beheer, desgevraagd. “We werken onder eigen naam met alle aannemers in Nederland en die positie willen we behouden. Het was de eigenaren (Van de Poll/red.) bekend dat we daarom niet verkocht wilden worden aan een aannemer. Zowel wij als een deel van de commissarissen zijn dus overvallen.”

Eind vorige week heeft de raad van commissarissen, die onder voorzitterschap staat van Lense Koopmans, de directie van Cementbouw geadviseerd een gesprek te arrangeren met Andre Baar, voorzitter raad van bestuur NBM-Amstelland. Thomassen: “Het gesprek vindt eind deze week plaats en ik wil daar niet op vooruit lopen. Het zal een zakelijk maar moeilijk gesprek worden.” Saillant detail is dat in de raad twee Van de Polls (R.A. en J.W) zitten.

De anders zo spraakzame directie van het aannemersconcern NBM Amstelland zwijgt sinds vrijdag. “Wij hebben kennis genomen van de berichtgeving over verzet van de directie van Cementbouw, maar wij hebben er voorlopig geen behoefte aan hierop te reageren”, laat Bas Schoemaker, woordvoerder van NBM Amstelland, het ANP weten. Tegen Cobouw is hij niet in staat om aan te geven wanneer de bedrijfsleiding wel met commentaar zal komen. “We wachten af.”

De affaire begon precies een week geleden. Het beursgenoteerde NBM Amstelland kondigde de voorgenomen overneming van de producent van bouwmaterialen Cementbouw aan. NBM Amstelland had daarvoor overeenstemming bereikt met de groot-aandeelhouder, de familie Van de Poll. NBM Amstelland kondigde tegelijk met de voorgenomen overneming aan te zijner tijd een claimemissie of onderhandse plaatsing van aandelen te overwegen om de transactie te ke bekostigen. Daartoe is al een syndicaat opgezet onder leiding van ABN Amro Hoare Govett. Voor de verwerving is een bedrag nodig van tien tot twaalf keer de winst. Op de lokale markt van de Amsterdamse Effectenbeurs verloor NBM-Amstelland gelijk twee dubbeltjes op f. 19,60 op de berichten.

De Haagse aannemer zou door de aankoop hierdoor in een klap een derde aan omzet er bij krijgen. Cementbouw behaalde vorig jaar f. 854 miljoen omzet bij een winst van bijna f. 35,9 miljoen. NBM bleef met f. 2,2 miljard omzet op een nettowinst van f. 30,6 miljoen steken. Het hoge resultaat van Cementbouw is het gevolg van omvangrijke aanpassingen. Sinds zijn aantreding in september 1993 is Thomassen bezig geweest de onderneming te stroomlijnen.

Beide bedrijven zijn geen onbekende voor elkaar. Cementbouw werkt al jaren samen met NBM Amstelland op het terrein van handel en toelevering. Verder hebben beide concerns raakvlakken in de doe-het-zelf wereld. Cementbouw beheert tien vestigingen van de bouwmarkten Gamma en Karwei in Nederland en Belgie. NBM is franchiser van 25 vestigingen van Gamma en Karwei. Verhalen dat de directie van Cementbouw bezig zijn met een management buy out worden fel door Thomassen ontkend. “Er zijn geen plannen om het het bedrijf zelf over te nemen.”

Reageer op dit artikel