nieuws

De Boer wil niet met Limburgse gemeenten praten

bouwbreed Premium

Het is volstrekt onduidelijk wanneer minister De Boer en zeven Limburgse gemeenten uit de impasse komen die is ontstaan over de bouwstop in het Maasdal. Dit zegt een woordvoerder van de minister. De Boer overlegt wel met het provinciebestuur, maar niet met de gemeenten. Dit overleg vindt waarschijnlijk in november plaats, aldus de woordvoerder.

Dinsdag maakten zeven Limburgse gemeenten bekend dat er geen enkele rechtsgrond bestaat voor de bouwstop die de minister heeft afgekondigd voor het Maasdal. De gemeenten kwamen tot die conclusie na bestudering van het Ruimtelijk Ordeningsrecht. De gemeenten hebben aangekondigd de bestemmingsplannen voor bouwgebieden in het Maasdal nader uit te werken.

“De minister voert bestuurlijk overleg met gedeputeerde staten van Limburg en niet met de gemeenten. Dat overleg is nog niet afgelopen”, aldus de woordvoerder. De zeven betrokken gemeenten eisen een schadevergoeding van circa f. 100 miljoen van het ministerie vanwege de bouwstop. Naar verwachting zullen ook poontwikkelaars en aannemers met wie al afspraken zijn gemaakt, eventuele schade verhalen op het ministerie.

In het Maasdal hebben de gemeenten in totaal 2200 woningen gepland. De betrokken gemeenten Venlo, Bergen, Arcen, Roermond, Susteren en Maastricht hebben zich dinsdag unaniem geschaard achter het voornemen van de gemeente Tegelen om de planning van woningbouw in het Maasdal, met risico van overstroming eens in de 250 jaar, voort te zetten.

Grote schade

“We wachten al vier maanden op een nader standpunt van de minister”, zegt een woordvoerder van de gemeente Tegelen. “In Tegelen staan we op het punt met de bouw van 470 woningen te beginnen. Het bestemmingsplan daarvoor is rond. Als we nu niet beginnen, lijden we grote financiele schade.”

Minister De Boer wil wegens overstromingsgevaar in het Maasdal geen woningbouw toestaan op plaatsen die meer dan eens in de 250 jaar gevaar lopen te overstromen. Dat zou betekenen dat er pas na 2005 in het Maasdal gebouwd kan worden. Pas dan zijn de waterwerende maatregelen uit het zogenoemde plan Boertien II uitgevoerd.

De Boer voert over de bouwplannen overleg met gedeputeerde staten van Limburg. Ze heeft GS in de zomer gevraagd een inventarisatie te maken welke financiele en ruimtelijke gevolgen het temporiseren of afzien van de plannen zou hebben.

Volgens een woordvoerder van de provincie Limburg hebben de betrokken gemeenten op eigen initiatief gehandeld. “Het staat ze vrij om hun eigen opvattingen kenbaar te maken.”

Reageer op dit artikel