nieuws

College staat afwijzend tegenover aangepaste bouwregels ziekenhuis

bouwbreed

Ingrijpende wijziging van de Wet ziekenhuisvoorzieningen (WZV) levert niet minder maar juist meer bouwregels op voor instellingen in de gezondheidszorg. Volgens het College voor Ziekenhuisvoorzieningen verdwijnen er wel regels uit de WZV, maar worden die voor een belangrijk deel in andere wetten opgenomen.

Minister Borst van Volksgezondheid wil de wet wijzigen omdat de ingewikkelde procedures en de slechte afstemming tussen financiering en planning voor veel problemen zorgen.

Borst stelde voor onderscheid te gaan maken tussen nieuwbouw en herbouw. Voor kleine verbouwingen en veranderingen zouden de instellingen in de toekomst geen toestemming meer hoeven te vragen aan het ministerie. De kosten zouden ze zelf moeten gaan betalen, waarvoor een verruiming van het budget was toegezegd. Alleen voor grote renovaties en nieuwbouw zou nog ministeriele toestemming nodig zijn.

Wel zou een andere procedure gaan gelden. Het College voor Ziekenhuisvoorzieningen vindt het onderscheid geen slechte gedachte, maar adviseert om de technische mogelijkheden daarvoor verder te onderzoeken. Verder moeten volgens het College verzekeraars meer zeggenschap krijgen over bouwbeslissingen, omdat zij binnenkort meer financiele risico’s gaan lopen.

Reageer op dit artikel