nieuws

Brabants convenant voor leerlingbouwplaatsen

bouwbreed

In Noord-Brabant zullen op grote schaal leerlingbouwplaatsen worden opgezet. In totaal worden vanaf volgend jaar 225 leerlingen opgeleid op bouwplaatsen. Hiertoe is het Convenant Leerlingbouwplaatsen ondertekend door vertegenwoordigers van de provincie, het bedrijfsleven, de Bouw- en Houtbond FNV en de Regiomanager Zuid van de stichting Vakopleiding Bouwbedrijf.

In februari van dit jaar waren in de provincie Noord-Brabant 900 leerlingen in opleiding bij samenwerkingsverbanden. Van hen zijn er 225 werkzaam op leerlingbouwplaatsen. De meeste leerlingpoen zijn te vinden in de regio Eindhoven/Helmond. Hier worden 256 leerlingen opgeleid, waarvan er 64 op een leerlingbouwplaats werken. Het geringste aantal leerlingen is te vinden in West Brabant waar 25 van de 100 leerlingen op een bouwplaats werken.

“Gezien de toekomstige arbeidsmarktsituatie ligt het niet in de verwachting dat dit aantal zal dalen, maar ook niet spectaculair zal stijgen,” aldus een toelichting van de provincie. Volgens de provincie is het aantal leerling in West-Brabant in 1999 gestegen tot 130 terwijl er in dat jaar 290 in Eindhoven/Helmond in opleiding zijn.

In 1991 werd ook een convenant gesloten waarin werd bepaald dat een derde van het totale leerlingen bestand in de bouw op een leerlingbouwplaats terecht moest komen, dit bleek echter niet haalbaar en daarom werd het nieuwe convenant gesloten.

Reageer op dit artikel