nieuws

Bouwfonds druk bezig met aanpassing van de organisatie

bouwbreed Premium

Bouwfonds Nederlandse Gemeenten is de laatste dagen uiterst actief in het aan- en verkopen. Na lang in de etalage te hebben gestaan, wordt Hooge Huys afgestoten en ter versterking van de hypotheek-groep wordt het Hypotheekfonds Noordbrabantse Gemeenten (HNG) verworven.

De overname van HNG komt geenszins als een verrassing. Tussen HNG, een intergemeentelijke hypotheekbank waarin 120 Brabantse gemeenten en drie Gelderse gemeenten deelnemen, en het landelijk actieve Bouwfonds was al sprake van een verregaande samenwerking. Een overname door Bouwfonds is volgens HNG-directeur C. de Brabander een logisch uitvloeisel van de bestaande samenwerking. Hij typeert het fonds als “een goeie tent, maar met een te klein werkgebied”. Voor een kleine speler is er volgens De Brabander geen plaats meer op de landelijke markt voor projectontwikkeling. De hypotheekportefeuille van HNG bedraagt ruim f. 4,2 miljard. Hooge Huys Verzekeringen gaat als de onderhandelingen vlotten naar de Reaal Groep. Het Hooge Huys, dat onlangs de halfjaarwinst met de helft zag groeien tot f. 14,1 miljoen, was al enige tijd op zoek naar versterking.

In februari liep een fusieplan met branchegenoot Zwolsche Algemeene spaak. Voor Reaal was dat overigens niet direct het sein om bij eigenaar Bouwfonds Nederlandse Gemeenten aan de deur te kloppen. “Wij zijn door het Bouwfonds uitgenodigd”, aldus het bedrijf. De opbrengsten uit de verkoopt voegt Bouwfonds toe aan het eigen vermogen, dat ruim f. 750 miljoen is.

Reageer op dit artikel