nieuws

Bouw recreatiewoningen in Diever op lange baan

bouwbreed Premium

Het bestemmingsplan Kalterbroeken van de gemeente Diever is geschorst. Dat heeft rechter D. Dolman van de Raad van State in Den Haag op verzoek van een reeks inwoners van Diever gedaan. Het plan Kalterbroeken zou projectontwikkelaar H. ter Hoor de mogelijkheid bieden 200 recreatiewoningen te bouwen nabij het subtropisch zwembad. Het bewuste gebied bij het zwembad vormt een verbindingszone tussen het nationale park in oprichting, Het Drents-Friese Wold, het Nationale Park Het Dwingelerveld bij Dwingelo en het Ooster- en Westerzand.

De tegenstanders hebben aangevoerd dat het plan een te grote wissel trekt op de natuur. Voor de gemeente was belangrijk dat Ter Hoor het zwembad open zou houden. Dat ging enige tijd geleden failliet.

Dolman heeft nog slechts mondeling doorgegeven dat hij een schorsing uitspreekt. Zijn schriftelijke motivering volgt later.

De schorsing blijft van kracht totdat de afdeling bestuursrecht van de Raad van State in een zogenoemde bodemprocedure een definitief oordeel over het bestemmingsplan heeft uitgesproken. Het besluit om te schorsen wil in ieder geval zeggen dat rechter Dolman van mening is dat het mogelijk is dat de tegenstanders van het po in de bodemprocedure in het gelijk worden gesteld. Daarom lijkt het hem niet wenselijk om een onomkeerbare situatie te laten ontstaan. Nu het bestemmingsplan geschorst is, kan de gemeente geen bouwvergunning verlenen voor de recreatiewoningen.

De recreatiewoningen zouden maximaal drie ton gaan kosten.

Reageer op dit artikel