nieuws

Bond wil werkweek van 36 uur in metaal

bouwbreed Premium

De Industriebond FNV wil in de nieuwe cao voor de metaal- en elektrotechnische industrie een 36-urige werkweek invoeren, een vermindering van twee uur. “Ik praat alleen nog over de datum van invoering, niet meer over het principe van de 36 uur”, aldus T. Hagen, hoofdbestuurder Metaal-Elektro bij de bond, tijdens een toelichting op de discussienota over de komende cao.

De kortere werkweek moet uiterlijk in maart 1998 van kracht zijn, wanneer de nieuwe cao volgens de bond moet aflopen. In ruil voor korter werken biedt Hagen een werkdag van negen uur. Van werken op zaterdag wil hij echter niets horen. Als de leden daarom vragen wil Hagen de eis omzetten in een flexibele werkweek van 32 tot 45 uur, waarin de 36 uur alleen als gemiddelde overeind blijft.

De werkgeversvereniging FME, directe tegenspeler van de Industriebond in de onderhandelingen, wijst een kortere werkweek radicaal van de hand. “Wij zijn tegenstander van elke vorm van collectieve arbeidstijdverkorting”, aldus een woordvoerder van de FME. Korter werken is wat betreft de werkgevers alleen bespreekbaar voor individuele bedrijven of onderdelen daarvan.

De FNV-bond wil niet alleen een kortere werkweek, maar ook meer loon zien. Zowel in 1996 als in 1997 moet het salaris 1 procent meer stijgen dan de inflatie. Voor volgend jaar bedraagt de looneis 3 procent.

Uitzendkrachten

De bond maakt zich zorgen over het toenemend aantal uitzendkrachten in de branche. Vorig jaar was 10 procent van de metaal- en elektrotechnische arbeiders via een uitzendbureau ingehuurd; dit jaar is dat percentage volgens een schatting van de bond verdubbeld.

Het aantal vaste banen in de metaal- en elektrotechnische industrie is tussen eind 1990 en eind vorig jaar met 14,5 procent afgenomen tot ruim 240.000.

Hagen komt bewust vroeg met de discussienota. De huidige cao, waaronder 190.000 mensen vallen, loopt pas eind mei volgend jaar af. Door vroeg te beginnen met discussies en onderhandelingen hoopt de bondsbestuurder stakingen, volgens hem een “traditie” in de metaalindustrie, te voorkomen.

Reageer op dit artikel