nieuws

Betuwelijn wellicht duurder door dubbelcontainers

bouwbreed

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat studeert op het idee om de voorgenomen Betuwelijn geschikt te maken voor tweehoog geladen containertreinen. Dat heeft een woordvoerder van het departement bevestigd. “We zijn al heel lang bezig met de Betuweroute-plannen. Ondertussen heeft de wereld niet stilgestaan. Uit de spoorwegwereld klinken nieuwe geluiden, zoals over de dubbele-containertreinen. Ambtenaren kijken daarnaar. Want als de lijn er eenmaal ligt, kan dat nooit meer”, aldus de woordvoerder.

Dubbeldeks containertreinen betekenen dat ook de bovenleiding extra hoog en de tunnels extra groot zullen moeten zijn. Met name het vergroten van een tunnel is erg moeilijk als deze eenmaal is aangelegd. Het geschikt maken van de Betuweroute voor dubbelhoge treinen zou de spoorlijn veel duurder maken.

Daarnaast zal dan waarschijnlijk ook de mer voor het trace moeten worden overgedaan. Daarom is het absoluut niet zeker dat de dubbele-containertreinen er komen, benadrukt de woordvoerder van Verkeer en Waterstaat. Hij stelt dat de ambtenaren vooralsnog niet meer dan een eerste inventarisatie maken van ‘de voors en tegens’.

Reageer op dit artikel