nieuws

Beschermen Voorstad Roermond kost f. 10 tot 15 miljoen

bouwbreed Premium

De hoogwaterbescherming van het stadsdeel Voorstad Sint-Jacob in Roermond kost f. 10 tot f. 15 miljoen. Dit blijkt uit een plan dat het Waterschap Roer en Overmaas heeft opgesteld. Volgens het plan van het Waterschap moet de Roer, bij hoog water, op drie plaatsen afgesloten ke worden. Dat begint bij de monding van de Roer in de Maas waar schotten geplaatst moeten worden. Bij de ECI-centrale komen twee vaste kleppen die bij hoogwater sluiten.

Om het water van de Roer bij hoog water af te voeren wordt een zogenaamde ‘groene rivier’ of een by-pass aangelegd. Tevens kan water weggepompt worden uit de afgesloten Roer. Om kwelwater te voorkomen moeten de funderingen van kades en keermuren, die reeds gepland waren bij Voorstad-St. Jacob, ingespoten worden met cement.

Volgens een woordvoerder van het Waterschap zijn de maatregelen kostbaar. “Simpeler en goedkoper maken is niet mogelijk. De financiering van het plan is een taak van het bestuur.”

Reageer op dit artikel