nieuws

Belgische aannemers fors beboet voor gebruik koppelbazen

bouwbreed Premium

De rechtbank in de Belgische stad Hasselt heeft 59 aannemers, die gebruikt hadden gemaakt van een koppelbazennet met uitlopers in Nederland en Duitsland, veroordeeld tot geldboetes voor een totaal bedrag van ruim f. 360.000 (6,6 miljoen Bfrs). Daar bovenop moeten zij uit hun persoonlijke vermogen echter ook nog een bedrag van f. 5,2 miljoen aan ontdoken sociale premies betalen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), terwijl hun bouwbedrijven daar nog eens f. 2 miljoen bovenop moeten leggen.

De zaak dateert al van het einde van de jaren tachtig toen een koppelbaas uit Opglabbeek een koppelbazennetwerk had opgezet met vertakkingen naar ons land en naar Duitsland. De aannemers die zich de moeite hadden getroost om naar de zitting van de rechtbank te komen moeten f. 222 per zwartwerker die ze in dienst hadden genomen betalen. Achttien aannemers die niet kwamen opdagen, moeten daar bovenop nog eens f. 111 per zwartwerker betalen. In totaal hadden de aannemers een kleine 1600 zwartwerkers in dienst.

Reageer op dit artikel