nieuws

Ballast in een klap een vooraanstaand bouwer in UK

bouwbreed Premium

Met de voorgenomen aankoop van de Wiltshier Group is Ballast Nedam aardig op weg de grootste Nederlandse aannemer in Engeland te worden. Alleen Hollandsche Beton Groep (HBG) is in omzet gemeten groter. Koninklijke Volker Stevin is een kleintje vergeleken met de twee andere concurrenten.

De aankoop betekent een forse uitbreiding voor Ballast Nedam in Groot-Brittannie. Wiltshier, een utiliteitsbouwer, heeft dit jaar een omzet van 250 miljoen pond ( f. 625 miljoen). Op dit moment is de Amstelveense onderneming in de UK actief met de utiliteitsbouwer Ballast Nedam Construction Ltd. Dit dochterbedrijf behaalt dit jaar een omzet van 100 miljoen pond ( f. 250 miljoen).

Mocht de aankoop doorgaan, dan is het de bedoeling Wiltshier en Ballast Nedam Construction samen te voegen.

Door deze bundeling kan een financieel sterke bouwgroep ontstaan, met een goede spreiding van de activiteiten over Groot-Brittannie. Het Amstelveense concern verwacht hierdoor bovendien doelmatiger te ke werken. Welke gevolgen dit heeft voor het personeelsbestand, is nog onduidelijk. In totaal werken bij de twee bedrijven 1950 mensen.

De omzet van de Engelse activiteiten van Ballast Nedam komt door de aankoop dit jaar op f. 875 miljoen. HBG verwacht dit jaar een omzet van f. 1,4 miljard. De aannemer uit Rijswijk is al geruime tijd bezig deze markt verder uit te breiden, echter nog zonder succes. Volker Stevin meldt niet de omzet uit Engeland, maar het moet gaan om krap honderd miljoen gulden.

Winst?

Of de omzet ook winst voor Ballast oplevert, is moeilijk te zeggen. De bouwmarkt in de UK staat er bedroevend voor. De bouw van huizen trekt niet aan, de regering bezuinigt op infrastructurele poen en wil de rente maar niet verlagen, de toeleverende industrie klaagt steen en been. De Engelse utiliteitsbouwmarkt staat er ook bedroevend voor. Prognoses van Euroconstruct zijn niet echt hoopgevend. Met uiterste inspanningen zijn aannemers op het eiland in staat winst te maken. Zo slaagde Wiltshier er vorig jaar niet in winst te boeken. Voor dit jaar verwacht D. Barrat, directeur marketing van Wiltshier, een terugkeer naar de zwarte cijfers bij een vergelijkbare omzet. Barrat is echter niet pessimistisch. “In ons marktsegment zien we dat veel grote ondernemingen zich terugtrekken. Ze zoeken hun heil in de heel grote poen of in het buitenland. Dat betekent minder concurrentie voor bedrijven als Wiltshier, daarom verwachten we een redelijk herstel.”

Over een overnameprijs doet de Engelsman geen mededelingen. De aankoop legt een beperkt beslag op de financiele middelen van Ballast. Opvallend is dat Barrat een aantal andere opties achter de hand houdt “als de gesprekken uiteindelijk op niets uitlopen”.

Brievenbusbedrijf

Ballast Nedam neemt de Britse bouwer over van Harmondsworth Investments. Tot 1988 was het bedrijf eigendom van de familie Wiltshier. In dat jaar volgde een gecombineerde management buy out en management buy in-operatie. Harmondsworth Investments is de postbusonderneming die de nieuwe managers-aandeelhouders gebruikten voor de aankoop.

Wiltshier concentreert zich vooral op de regionale markten en op de kleine tot middelgrote poen. “Af en toe nemen we ook grotere opdrachten aan, maar we concentreren ons vooral op poen onder de vijf miljoen pond”, aldus Barrat. Ballast Nedam zoekt met de overname schaalvergroting. De huidige operatie in Groot-Brittannie heeft een te kleine omzet om volledig te ke profiteren van het verwachte marktherstel over de komende jaren.

Reageer op dit artikel