nieuws

Arbeidsbureaus door bezuinigingen met sluiting bedreigd

bouwbreed

De arbeidsvoorziening dreigt in de problemen te komen door de bezuinigingen die haar door het kabinet zijn opgelegd. Om die bezuinigingen (volgend jaar f. 280 miljoen) te ke verwezenlijken, is een reorganisatie nodig die f. 175 miljoen kost. De arbeidsvoorziening raakt daardoor zoveel geld kwijt, dat de sluiting van arbeidsbureaus “niet denkbeeldig” is, aldus een woordvoerster van het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA). Duidelijkheid daarover komt pas na 1 november, als de regionale besturen van de arbeidsvoorziening hun begroting voor volgend jaar af hebben.

Los van de financiele problemen is er ook onrust in de arbeidsvoorziening door een wetsvoorstel van minister Melkert. De bewindsman wil dat de arbeidsbureaus zich vooral gaan bezighouden met het bemiddelen van moeilijk plaatsbare werklozen.

Bovendien wil hij de invloed van de sociale partners, die samen met de overheid het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoozriening vormen, terugdringen. De minister kan rekenen op steun van een kamermeerderheid, maar de sociale partners hebben gedreigd uit de arbeidsvoorziening te stappen als de plannen van Melkert doorgaan.

Reageer op dit artikel