nieuws

Amsterdam begint met ‘proeftuin’ op Borneo

bouwbreed Premium

Op de oude haveneilanden Borneo/Sporenburg in Amsterdam moet laagbouw in uitzonderlijke dichtheden komen. Volgende week start de verkoop van een “proeftuin” van 250 van de totaal 2100 woningen.

Het stedebouwkundig plan dat het Rotterdamse bureau West 8 voor Borneo/Sporenburg heeft gemaakt is volgens wethouder Duco Stadig “een experiment van ongekende omvang”. Op de haveneilanden moet een bijzonder woningtype komen, rug-aan-rug, zonder voortuin maar met een inpandige patio, in een dichtheid van honderd woningen per hectare. De begane grond krijgt een verdiepingshoogte van 3,50 m. Bij de ontwikkeling van het plan zijn de bouwkosten lange tijd een obstakel geweest, evenzeer als de omvang van het experiment. De eerste fase van 250 woningen die nu gebouwd wordt, waarvan de eerste 60 volgende week de verkoop ingaan, wordt door ontwikkelaar Auke Mulder van New Deal een “proeftuin” genoemd. De verkoop van 210 en verhuur van 40 woningen moeten leren of het woningtype nog aanpassingen behoeft. Dat bij tegenvallende resultaten het hele plan nog zou ke worden afgeblazen, is volgens Mulder niet aan de orde. “Het plan wordt gerealiseerd, de vraag is alleen in welk tempo. De eerste fase is een vorm van produktontwikkeling om dit geheel nieuwe woningtype te testen. We moeten kijken welke wensen er leven en of er nog kleine aanpassingen nodig zijn. Dat is verstandiger dan alles in een keer neer te zetten.”

New Deal zal 1500 woningen bouwen op Borneo/Sporenburg. De prijzen zullen varieren tussen f. 250.000 en f. 400.000.

De gemeente geeft in dit gebied 60 individuele kavels uit. Ook deze zelfbouwers moeten hun huizen in het strakke stedebouwkundige gelid passen, net zoals ooit de grachtenhuizen zijn ontwikkeld. De architectenkeuze is gebonden aan een voorselectie door de gemeente.

De stichting BO.1 zal in november een po van 69 appartementen en 26 bedrijfsruimten aanbesteden. De stichting is geen poontwikkelaar maar een samenwerkingsverband van toekomstige bewoners.

Het Sociaal Fonds Bouwnijverheid werkt aan 375 huurwoningen met huurprijzen van f. 1100 tot f. 1500 per maand.

Kleinere aantallen staan tenslotte nog in de planning voor De Nijs (50 woningen) en Smit’s Bouwbedrijven (107).

Het streven is voor 1999 het hele gebied te voltooien. Daarmee zal Amsterdam, volgens Maarten Kloos van het Architectuur Centrum Amsterdam, een unieke woonwijk rijker zijn die alle internationale vakbladen zal halen.

Dit wervende beeld van een compacte, stedelijke woonwijk in het water moet de kopers voor Borneo/Sporenburg trekken.

Reageer op dit artikel