nieuws

WKK-installatie van 1 MW voor steenbakkerij

bouwbreed

Lang Energy Systems BV te Apeldoorn heeft een omvangrijke warmte/krachtkoppeling-installatie ontworpen en gebouwd voor Steenbakkerij Vandersanden in Bilsen (B). De installatie heeft een vermogen van een MW.

De door Treco (Cat-dealer voor Belgie) geleverde Lescogen installatie is uitgerust met een 16 cilinder Caterpillar gasmotor van het type 3516 SITA. Bij Vandersanden wordt de opgewekte warmte gebruikt voor het drogen van baksteen. Daartoe worden de uitlaatgassen van de installatie door de droogkamers van steenovens geleid. De opgewekte elektrische energie wordt in het eigen bedrijf aangewend.

Lescogen warmte/kracht-aggregaten zijn ontwikkeld en worden gebouwd door Lang Energy Systems. De installaties vinden toepassing in vele industrieen, sport- en recreatiecomplexen, eilandbedrijven etc. Overal op plaatsen waar zowel de produktie van elektriciteit en van warmte direct kan worden aangewend.

De installaties worden geleverd in tal van uitvoeringen met vermogens tot meer dan 1000 kW.

Lescogen installaties zijn voorzien van gasmotoren welke worden gestookt met aardgas, biogas of stortgas en ke worden gebruikt voor de verwarming van water of lucht. De installaties produceren tegelijkertijd elektrische energie met behulp van een permanent gekoppelde 220/380 V generator. Indien beide energiedragers gebruikt ke worden komen WKK-installaties tot een veel hoger rendement dan indien deze betrokken moeten worden van het openbare net.

Bij de ontwikkeling van deze warmte/kracht eenheden is gestreefd naar een compacte bouw, waardoor inpassing in bestaande technische ruimten en inbouw in bestaande installaties eenvoudig uitvoerbaar is. De eenheden zijn zodanig samengebouwd dat gasmotor en hoofdcomponenten optimaal bereikbaar zijn zodat aan servicevriendelijkheid wordt gewonnen en aan kosten wordt bespaard. Standaard zijn de machines voorzien van hoogwaardige PLC-techniek waarbij de mogelijkheid wordt geboden via een tekstdisplay met de PLC te communiceren.

De Lescogen WKK-installaties hebben een minimale NOx uitstoot.

Van de aan Steenbakkerij Vandersande geleverde Lescogen WKK-installatie wordt de geproduceerde warmte gebruikt voor het drogen van de stenen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels