nieuws

Urk kiest voor nieuwe visafslag

bouwbreed Premium

Met een krappe meerderheid van acht tegen zeven stemmen heeft de gemeenteraad van Urk gekozen voor nieuwbouw van de visafslag. Voorwaarde is dat de kosten daarvan de f. 25 miljoen niet overschrijden.

De plannen voor de visafslag houden de Urker gemeenschap al geruime tijd bezig. De raad moest kiezen tussen aanpassing van de bestaande afslag of nieuwbouw elders. De oude visafslag bij de haven voldoet niet langer aan de eisen betreffende koeling en hygiene. Grootste nadeel is de ligging in het centrum van het voormalige eiland. Bovendien bevinden de visverwerkende bedrijven zich op het industrieterein. Aanpassen van de oude vismijn zou f. 9 miljoen kosten.

Nieuwbouw op het industrieterrein leek een oplossing. De kosten stuitten echter vele Urkers tegen de borst. De tegenstanders vrezen door steeds kleiner wordende vangsten en de dalende prijzen voor Nederlands grootste visafslag een financieel fiasco.

Reageer op dit artikel