nieuws

Uitlevering Schneider verloopt uiterst stroef

bouwbreed

In de procedure voor uitlevering van de Duitse vastgoedmagnaat Jurgen Schneider door de Verenigde Staten is vertraging ontstaan doordat de Amerikaanse wetgeving op dat punt op losse schroeven is geraakt.

De 61-jarige Schneider werd in mei samen met zijn vrouw gearresteerd in Miami. Hij was ruim een jaar eerder met de noorderzon vertrokken uit Duitsland met achterlating van ongeveer zes miljard mark aan schulden.

Eind vorige week bepaalde een federale rechter in Washington dat de Amerikaanse uitleveringswetgeving in strijd is met de in de grondwet vastgelegde scheiding van de rechterlijke macht en de uitvoerende macht.

Naar aanleiding van die uitspraak is een voor komende dinsdag vastgestelde hoorzitting in de zaak-Schneider uitgesteld. Het Amerikaanse ministerie van Justitie krijgt twee weken de tijd om in het licht van de uitspraak van de rechter in Washington haar positie te bepalen.

Het Duitse tijdschrift Focus meldt in zijn jongste nummer dat drie topfunctionarissen van de Deutsche Bank op verzoek van de advocaten van Schneider zijn gedagvaard voor de komende hoorzitting. Het gaat om president-directeur Hilmar Kopper en de bestuursleden Ulrich Weiss en Georg Krupp. Deutsche Bank was de belangrijkste financier van Schneider. De zakenman stelt de bank verantwoordelijk voor de ondergang van zijn onroerend-goedimperium en verlangt schadevergoeding.

Volgens Focus heeft Kopper de Amerikaanse autoriteiten schriftelijk laten weten dat hij zich niet geroepen voelt te verschijnen omdat hij geen staatsburger van de VS is en daar ook geen huis, kantoor of vertegenwoordiger heeft. Woordvoerder Hellmut Hartmann van Deutsche Bank noemde de dagvaarding “een irrelevante truc van advocaten voor kwade zaken”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels