nieuws

‘Scholing van ouderen goed voor het bedrijfsleven’

bouwbreed

Werknemers ouder dan veertig jaar worden te weinig bijgeschoold. Dit blijkt uit het rapport ‘Op weg naar een leeftijdsbewust opleidingsbeleid’, dat onlangs door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd gepubliceerd.

Volgens het rapport is dit een slechte ontwikkeling. “Om ouderen langer in dienst en optimaal inzetbaar te houden, moeten bedrijven meer aandacht besteden aan scholing waarbij rekening wordt gehouden met de werkervaring en leermogelijkheden van oudere werknemers.”

In het rapport worden 17 bedrijven genoemd die goede mogelijkheden voor oudere werknemers bieden om zich te laten bijscholen. Deze bedrijven zijn onder meer te vinden in de bouwnijverheid, de metaalbewerkingsbranche en de baksteenindustrie.

De organisaties die opleidingsmogelijkheden bieden voor ouder personeel zijn het er over eens dat opleidingen die gericht zijn op enerzijds de noden van het bedrijf en anderzijds de studiemogelijkheden van de werknemers, van groot belang zijn voor de kwaliteit van het werk.

“Veel bedrijven kiezen daarbij voor een mengvorm van cursus en opleiden op de werkplek, Met dit leren via ervaring, dat vooral geschikt is voor oudere werknemers, blijken over het algemeen goede resultaten te worden behaald,” aldus een toelichting van Sociale Zaken.

Reageer op dit artikel