nieuws

Residentie krijgt grootste koude-opslagsysteem

bouwbreed Premium

In Den Haag zal volgend jaar worden begonnen met de aanleg van het grootste ondergrondse koude-opslagsysteem van Nederland. Energiebedrijf Eneco ondertekende gisteren de daarvoor noodzakelijke contracten met de toekomstige afnemers en poontwikkelaar MAB.

Het koude-opslagsysteem heeft een totaal vermogen van 8000 kW en komt in de bodem onder het bouwpo De Resident. In tegenstelling tot andere, reeds gerealiseerde poen worden meerdere afnemers op het systeem aangesloten.

De belangrijkste aansluiting is voor het Ministerie van VROM. Het bestaande koelsysteem van dit ministerie zal in het systeem worden opgenomen om ervoor te zorgen dat ook bij pieken in de vraag voldoende koeling kan worden geleverd.

De andere afnemers zijn de gebruikers van het Transitorium dat plaats gaat bieden aan het Ministerie van VWS, de drie Turfmarkt-gebouwen en de Pelli-toren die wordt gebouwd voor verzekeringsmaatschappij Zurich. In totaal gaat het om een kantooroppervlak van 200.000 vierkante meter.

Voor het systeem worden in het Resident-gebied twee putten geslagen: een koude en een warme. In de winterperiode wordt water uit de warme put opgepompt en naar een koeltoren op het dak van het Ministerie van VROM geleid. Het afgekoelde water wordt vervolgens via de koude put weer in de bodem gepompt en opgeslagen in een zandlaag die zich op 20 tot 60 meter diepte bevindt. Daar vandaan wordt het ’s zomers weer opgepompt voor de koeling van gebouwen.

De totale kosten van het po bedragen – 6 miljoen. In de winter van 1996/1997 wordt de buffer in de ondergrondse zandlaag gevuld met koud water, zodat het systeem in de zomer van 1997 de eerste koude kan leveren.

Reageer op dit artikel